Hírek
2014. November 25. 10:43, kedd |
Helyi
Forrás: MTI
Lekvárfőző üzem indult Szomoron
Alacsony hőfokon működő, a gyümölcsök vitamintartalmát és ízanyagait megőrző lekvárfőző üzemet indított a Komárom-Esztergom megyei Szomoron a Barack-Virág Kft. - tájékoztatta az ügyvezető az MTI-t.
Kosztka Ernő elmondta, cége kerttervezés és építőipari tevékenység mellett 15 hektáron termel gyümölcsöt. A 30 millió forintos lekvárfőző üzem megépítésre Leader pályázaton nyertek 20 millió forintos támogatást. Az előkészített alapanyagot 300 literes vákuumüstben, 50 fokon főzik ki és hőkezelik. A gyártmányok egyike sem tartalmaz tartósítószert.
A zárt és alacsony hőfokú rendszer révén sikerült elérni, hogy a lekvárok megőrzik magas vitamintartalmukat és eredeti ízüket. Terveik szerint egy évben öt hónapig tudják működtetni a lekvárfőző üzemet, ezalatt félmillió üvegnél több készterméket tudnak előállítani.
Készítményeik a tudatos táplálkozás igényeit kiszolgáló üzletekben találhatók meg, illetve gyártanak nagykiszerelésű lekvárokat, cukrászdák, pékségek részére, valamint Angliába és Németországba exportálnak kisebb mennyiséget.
A Barack-Virág Kft-ben jelenleg 15-en dolgoznak, éves árbevételük 100 millió forint alatt van. Terveik szerint a lekvárfőző üzem beindításával az árbevétel 30 százalékkal növekedhet és ezzel nyereségessé válhat a cég gyümölcstermesztő részlege.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Október 01. 12:28, kedd | Helyi
Negyedik alkalommal hívja alkotásra a diákokat a sikeres Richter TETT-mesepályázat
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre