Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. November 21. 10:38, csütörtök | Helyi
Forrás: hídlap.hu/p.z. fotó: ny.a.

Lenne helye a kormányzati milliárdoknak az esztergomi sportéletben is

Lenne helye a kormányzati milliárdoknak az esztergomi sportéletben is

Több milliárd forint áll majd rendelkezésre a településeken működő sportlétesítmények, például tornaszobák, tornatermek és tanuszodák, fejlesztésére és ez vonatkozik Esztergomra is.

Mindezt Kiss Norbert államtitkár-helyettes mondta november 14-én a városban tartott sportkonferencián. A fejlesztésekre szükség is lenne, bőven akadna helye a kormányzati millióknak, mint ahogyan ez az esztergomi sportvezetők beszámolóiból kiderül.

Baranya István, az Arany János iskola igazgatója, a sportkonferencia házigazdája elmondta: „Az Arany János iskola által nyert és megvalósított „Sporttehetség-azonosító pályázat” kötelező eleme volt a záró konferencia, melyen a tehetség, a talent volt a központi téma. Tehetségeket kiválasztani, foglalkoztatni csak megfelelő infrastrukturális körülmények között lehet. Tehetségek Esztergomban mindig is voltak, de a jelen létesítményhelyzete minden képzeletet alulmúl.

A konferencián vetített fotókból jól látható volt, hogy Esztergom sport infrastruktúra szempontjából hol tart. Kiss Norbert államtitkár-helyettes előadásában rámutatott, hogy a kormányprogram kiemelt programjai között szerepel a járásonkénti tanuszodák, a települési, önkormányzati sportcsarnokok, iskolai tornatermek, szabadtéri sportpályák és sportlétesítmények megvalósítása.

Ezek fejlesztése nagyon fontos Esztergomnak, már csak azért is, mert – miként a konferencián is kiemeltük – az oktatási-, nevelési intézményekben, a közel 30 esztergomi sportegyesületben naponta 4-5 ezer gyerek illetve fiatal fordul meg. Ahogy Völner Pál államtitkár és Kiss Norbert is hangsúlyozta a kormány teljes mértékben átvállalta Esztergom adósságterhét.

Tehát jó eséllyel pályázhatunk a sportfejlesztésekre, az önrész és az esetleges támogatások nem lesznek zárolva, inkasszózva, hanem célirányosan a sportberuházásokra lehet őket fordítani. Az államtitkári tájékoztatókból és a valós városi sportigények alapján reális esélyt látok arra, hogy az elkövetkezendő években városunkban lendületet vegyenek a sportberuházások.

Új városi sportcsarnokkal, műfüves pályákkal, tanuszodával és rendezett Prímás szigeti szabadidőparkkal gyarapodjék Esztergom” – fogalmazta meg a megvalósuláshoz most egy lépéssel közelebb került vágyait Baranya János.

Esztergomi Pézsa Tibor sportcsarnok

Zrínyi Miklós, az Esztergomi Kick-box Sportegyesület vezetőedzője is úgy véli, számtalan helyen lenne szükség fejlesztésekre.

„Esztergomban bármilyen fejlesztés nagyon-nagyon jól jönne bármilyen sportágnak, mert amilyen szinten vannak a sportolók felkészülési körülményei, azok meg sem közelítik a megfelelőt. Itt most akár az én csapatomra is gondolhatok, a kick-boxosokra, vagy más sportágra is.

Igaz, hogy néhány sportágnál történt fejlesztés, de azok inkább magánkezdeményezésekből történtek és nem az önkormányzattól, a várostól vagy az államtól jöttek. Úgy gondolom, hogy Esztergomban a legkisebb fejlesztés is nagyobb lehet, mint az elmúlt évek során. Az esztergomi kick-box edzések lent vannak a városi sportcsarnokban. A hely, ha nem is a legideálisabb, de jelenleg ez az egyetlen elfogadható a városban erre a sportra. Egyesületünk a volt tárgyalótermet is be tudta magának rendezni a már meglévő küzdőterem mellett. Viszont a "spori"-nál az a gond, hogy bármikor bejöhet az árvíz, s akkor elég nagy kieséssel kell számolnunk. Az idei árvíz után megfelelően helyrehozták az alsó szintet, ahol edzünk.

Ugyanakkor tudni kell, hogy edzéseink úgy folynak mintegy 160 négyzetméteres területen, hogy a szabályszerű küzdőterület a versenyeken 8x8 m-es területen zajlik, ehhez kell viszonyítani a két tartóoszloppal is megosztott termet, magyarán szűkösen vagyunk. Az is elhangzott az említett sportkonferencián, hogy a napi tornaórák miatt is fontos lenne a fejlesztés a tornaszobák, tornatermek és uszodák szempontjából, véleményem szerint így emiatt is fontos lenne Esztergomban a fejlesztés” – mondta Zrínyi Miklós.

Esztergomi sport

Szerencsés Tamás, az Esztergom Város Diáksportjáért Egyesület elnöke elsősorban a lassan „tetszhalott” állapotba kerülő esztergomi tömegsportok újraélesztése miatt üdvözli a terveket:

„Nagyon örülnék neki, ha ez tényleg megvalósulna, és jó lenne, ha nemcsak ígéret lenne, amire már volt példa. Én a diáksport nevében tudok elsősorban nyilatkozni erről, sajnos oda egy fillér nem érkezik az elmúlt 5-8 évben. Mondhatjuk, hogy haldoklik a diáksport, a körzeti, városi szintre, ahol a tömegsport működik, nem jut évek óta támogatás. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha ezek az ígéretek valóra válnának. Én bízom Norbiban és bízom Völner államtitkár úrban is, remélem, hogy mindez megvalósul” – fogalmazott Szerencsés Tamás.


Sasvári Viktor, az Esztergomi Kosárlabdázok Közhasznú Egylete elnöke szerint minden sportszerető számára üdvözlendő, hogy a jelenlegi kormány kiemelt figyelmet szentel a sportfejlesztéseknek.
”Nem kérdés, hogy minden sportszerető örömmel fogadta Miniszterelnök Úr azon 2010-es bejelentését, miszerint a sport stratégiai ágazat lesz az elkövetkezendő években. A bevezetett intézkedések (mindennapos testnevelés bevezetése, létesítmény-fejlesztések, társasági adóforintok átirányítása a látványcsapatsportágak felé) mind azt mutatják, hogy a kormány tartalommal is töltötte/tölti meg az elhangzottakat.

Úgy vélem, rendkívül sajnálatos és elszomorító, hogy Esztergom város az elmúlt időszakban ezen a téren is jelentős hátrányba került - sportlétesítményeink állapota már-már az életveszélyesség határát súrolja, nemhogy fejlesztés, sokszor még az állagmegóvás sem történt meg. Körülöttünk sorra épülnek új csarnokok (Oroszlányban például közel 500 millió forintért újítják fel és bővítik ki a városi sportcsarnokot), műfüves pályák - míg mi, esztergomi polgárok kénytelenek vagyunk kátyúktól hemzsegő utakon eljutni a jó esetben 10 fokos sportcsarnokunkba” – vázolta a jelenlegi nehéz körülményeket Sasvári Viktor.

Fentiekből kitűnik, hogy a sportvezetők és valószínűleg a sportbarátok mellett a szülők, tanárok többsége is természetesen minden, a terület fejlesztésére irányuló kezdeményezést üdvözölnek, mindezek megvalósulásához azonban a helyi összefogáson túl az országos döntéshozás terén is erős érdekképviseletre van szükség. Esztergom az utóbbi időkben nem jeleskedett e téren, s gyaníthatóan az örökös politikai csatározások sem segítettek abban, hogy az ilyen jellegű kormányzati támogatások elkerülték a térséget, miközben az ország számos pontján milliárdos nagyságrendű beruházások zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT