Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 02. 20:28, péntek | Belföld
Forrás: Magyar Építők

Letették az új magyar-szlovák Ipoly híd alapkövét

Letették az új magyar-szlovák Ipoly híd alapkövét

A határmenti kapcsolatok fejlődését segítő, Ipolydamásd és Helemba között épülő híd alapkövét ma délelőtt tette le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Andrej Doležal, szlovák közlekedésügyi miniszter.

A magyar-szlovák kooprodukció keretében megvalósuló Ipolydamásd és Helemba közötti határhíd és a hozzá csatlakozó utak segítik majd a határmenti kapcsolatok fejlődését és egyúttal hozzájárulhatnak a térség gazdaságának fellendüléséhez.
Az együttműködésnek köszönhetően javulhat a két ország közötti munkaerő áramlása, illetve az új híd jelentősen megkönnyíti és megerősíti a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat.

A projekt beruházója a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. A beruházás kivitelezői a Colas Közlekedésépítő Zrt., Colas Út Zrt., valamint a Colas Slovakia.
A jelenleg zajló Ipolydamásd – Chľaba/ Helemba közötti határmenti kapcsolat fejlesztésének Magyaroroszág területére eső megvalósítása 2 részben történik. Az I. részben az Ipoly-folyón, a két ország között határhíd épül meg, a II. részben pedig magyar oldalon a hídhoz csatlakozó út valósul meg, a projekt III. részében a szlovák részről egy 175 méter hosszú csatlakozó út kiépítésére kerül sor.
Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar-szlovák határon jelenleg 35 helyen lehet átkelni, ebből 10 átkelési pontot a 2010 utáni magyar kormány épített. Hozzátette, hogy tavaly átadták a komáromi hidat, majd azóta a két ország keleti és nyugati felében a magasfeszültségű hálózatokat összekötő interkonnektorokat, és jelenleg a gázvezetékek kapacitásnövelése van folyamatban.


"A jövőt a Duna-hidak és az Ipoly-hidak építése jelenti, ezért arra fogunk koncentrálni, hogy növeljük a két ország összeköttetéseinek számát"- fűzte hozzá a külügyminiszter. Hozzátette, hogy 2023-ig ezen a hídon kívül még öt átkelési pont létesül a két ország között, két Ipoly-híd, egy kerékpáros híd a Duna fölött, egy komp összeköttetés és létrejön egy útösszeköttetés is.

Fotók: Magyar Építők /Bernát Benjámin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.