Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2012. Szeptember 12. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: forrás: mti

Levéltári konferencia a kommunizmus-kutatásról Esztergomban

Levéltári konferencia a kommunizmus-kutatásról Esztergomban

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és a megyei levéltár közös konferenciát rendez csütörtökön és pénteken Esztergomban a kommunizmus nevében elkövetett bűnök feltárásával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről.

A Szent Adalbert Központban tartandó konferencián Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos köszöntői után hangzanak el a határon túli magyar vonatkozású levéltári források kutatásáról szóló előadások.

"A levéltárosok beszámolnak a csehországi, szlovákiai és szerbiai kutatási lehetőségekről, a kárpátaljai iratfeltárási projektről, illetve a nyugati magyar emigráció történetére vonatkozó kutatás módszertanáról" – mondta Csombor Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója kedden az MTI-nek.

A rendezvényen megtárgyalják a magyarországi állambiztonsági iratok forrásértékének problémáit, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlással kapcsolatos iratok forrásként használatát, majd a konferencia első napját kerekasztal beszélgetés zárja, amelynek témája az állambiztonsági iratok kezelése.

Pénteken az egyháztörténeti kutatások kerülnek a középpontba. Az előadások érintik a politikai rendőrség egyházakkal kapcsolatos iratainak kutatási nehézségeit, és az egyházi témájú minősített iratok felülvizsgálatát a Külügyminisztérium gyakorlatában. Arra is választ keresnek, miért ügynökközpontú a jelenkori magyar történetírás.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 13:53, szerda | Helyi

Felborult egy autó a 11-es főúton

Május 18-án, szerdán 13 óra után lesodródott az útról, és a szántóföldön a tetejére borult egy személyautó a 11-es főút 71-es kilométere közelében, Tát és Esztergom között.

2022. Május 18. 13:12, szerda | Helyi

Migránsokat fogtak el Esztergomban

Május 18-án, szerdán reggel egy migránsokkal teli kisbuszt állítottak meg a rendőrök Esztergomban, a Nagy Duna sétánynál.

2022. Május 18. 11:44, szerda | Helyi

SOS!!!! Örökbefogadókat keresünk!

Ez a poszt több órányi mély levegő vétel, nyugodjunk meg, mert letiltanak gondolat után született.

2022. Május 18. 09:36, szerda | Helyi

Kórustalálkozó Táton!

A Táti Német Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2022. május 21. (szombat) 15 órára a Táti Kultúrházban megrendezésre kerülő KÓRUSTALÁLKOZÓRA.