Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Vajda János

Levonulóban van az árhullám a borsodi folyókon

Levonulóban van az árhullám a borsodi folyókon

Levonulóban van az árhullám a borsodi folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az előrejelzések szerint szombaton még várható területi átlagban csekély mennyiségű csapadék, majd egy csapadékmentes időszak veszi kezdetét.

A Sajón Sajópüspökinél a csütörtök reggeli 390 centiméteres tetőzést követően megindult apadás üteme az újabb kisebb esők hatására mérséklődött, szombat reggel 8 órakor 321 centiméteres vízállást mértek.

Sajószentpéternél a folyó péntek éjszaka a 2010-es rekordot megközelítő 401 centiméteres vízállással tetőzött, szerda reggel 7 órakor azonban már csak 355 centiméteres vízállást mértek.

Felsőzsolcánál péntek este 406 centiméterrel tetőzött a Sajó, szombat reggel 8 órakor 400 centimétert mértek.

A folyón, mivel a következő napokban nem várható számottevő mennyiségű csapadék, folytatódik az apadás - írták.

A tájékoztatás szerint a Bódván Hídvégardónál a csütörtök reggel 6 órai 251 centiméteres tetőzés után szombat reggel 8 órakor 188 centiméteres vízállást mértek. Szendrőn tart még a hosszan elhúzódó tetőzés, szombat reggel 8 órakor 220 centimétert mértek, az elmúlt hat órában három centiméterrel emelkedett a vízszint, de már csak csekély emelkedés várható az OVF szerint.

A Hernád Hidasnémetinél csütörtökön 400 centiméterrel tetőzött, azóta viszonylag ütemesen apad. Szombat reggel 8 órakor 268 centiméteres vízállást mértek. Gesztelynél még árad a folyó, szombat reggel 8 órakor 390 centiméteres volt a vízállás, a tetőzés szombaton 415 centiméter körül várható - áll a közleményben.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál a csütörtök déli 374 centiméteres tetőzés óta egy pénteki megingást követően újra csökken a vízszint, szombat reggel 8 órakor 313 centiméteres vízállást mértek. Nógrádszakálnál péntek éjjel egy újabb kisebb 310 centiméteres tetőzés alakult ki, a lejjebb lévő folyószakaszokon a vízjárást a szlovák oldali mellékvízfolyásokon kialakult árhullámok beérkezési üteme határozza meg, a vízszintek mindenhol elmaradnak az első fokú értékektől - írták.

Tájékoztatásuk szerint a csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a magyar szakaszon az első fok szintje alatti vízállások kialakulása várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.