Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. December 01. 10:28, szombat | Helyi
Forrás: MTI / fotó: magyarzarandok.hu

Lezárult az Esztergomból induló magyar zarándokút idei programja

Lezárult az Esztergomból induló magyar zarándokút idei programja

Befejeződött a magyar zarándokút idei programja pénteken, a Magyar Zarándokút Egyesület és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás szigetszentmiklósi évzárójával.

Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök felesége, aki részt vett az idei évnyitó zarándoklatán, az útra visszaemlékezve elmondta: többször is tervezte, hogy végigjárja a spanyolországi El Caminót, végül az itthoni zarándokutat tette meg.

Hozzátette, hogy Magyarország tájait bejárni - megszállva olykor óvodában, paplakban, könyvtárban vagy tanműhelyben - feledhetetlen élmény volt számára. Úgy fogalmazott, egy ilyen utat nem lehet előre elképzelni, hiszen otthon kell hagyni a szokásokat, az esetleges kényelmetlenségek azonban lényegtelenné válnak az út során, amikor annyi szeretettel lehet találkozni.

Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke kiemelte: az idén 750 millió forintot nyertek el, az unió által teljes egészében támogatott projekt keretében a Bács-Kiskun megyei szakaszt fejlesztik, a későbbiekben pedig szeretnék megteremteni az egységes infrastruktúrát.

Az egyesület vezetője az MTI-nek elmondta: a 2011 tavaszán megnyílt magyar zarándokútprogram eddigi két éve során mintegy nyolcszáz zarándokútlevelet adtak ki, a résztvevők közül egyesek többször is vállalkoztak a zarándoklatra, de akadtak olyanok is, akik a korábbi szakaszok után végül egyben is végigjárták az utat. Hozzátette: az Esztergomtól Máriagyűdig vezető magyar zarándokút legendákat, ősi hagyományokat őrző, különleges szakrális és kegyhelyeken vezet keresztül, például a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon, a Mecseken. A mintegy 430 kilométeres út harminckét településen halad át, a zarándokszállások száma meghaladja a húszat.

A spanyolországi El Camino által inspirált, az egyesület és az önkormányzati társulás összefogásával létrehozott magyar zarándokút programja március végén indul és novemberben zárul.

Az évet nyitó zarándoklatra minden évben jeles közéleti szereplőket hívnak meg: 2011-ben Papp Lajos szívsebész professzort, ebben az évben Schmittné Makray Katalint, 2013-ban pedig Eperjes Károly színművész csatlakozik a résztvevőkhöz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.