Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Liga: nem minden negyven év szolgálati időt szerző nő mehet nyugdíjba

Liga: nem minden negyven év szolgálati időt szerző nő mehet nyugdíjba

Nem egyformán kötelező felmenteni a negyven év szolgálati időt szerző nőket a különböző jogszabályok alapján, a jelenlegi szabályozás így hátrányosan érinti a közalkalmazottakat - hívja fel a figyelmet szerdai közleményében a Liga Szakszervezetek.

Az érdekképviselet ezért kezdeményezi a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a közszférán belül - az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően - összhang legyen a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályok között.
A Liga kifejti, hogy azok a nők, akik közszolgálati tisztviselők, honvédségi hivatásos és szerződéses katonák vagy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, ha kérik, mindenképpen megkapják felmentésüket, ha megvan a negyven év szolgálati idejük, de a közalkalmazottaknál ez csak lehetőség a munkáltató számára, nem kötelezettség.
A közalkalmazottak esetében a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy a munkavállaló kezdeményezését követően felmentéssel - a negyven év szolgálati idő és az egyéb feltételek megléte esetén – megszünteti a jogviszonyt vagy sem. A gyakorlat munkáltatónként teljesen eltérő, nyilvánvalóan több esetben anyagi megfontolás alapján utasítja el a kérelmezőt az adott intézmény, szervezet - hangsúlyozza a Liga.
Hozzáfűzik: a jelenlegi szabályozás így súlyosan hátrányosan érinti a közalkalmazottakat – például ápolónőket, tanárnőket, önkormányzati ügyintézőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.