Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2021. Március 16. 19:17, kedd | Helyi

Lila csodák a Strázsa-hegyen

Lila csodák a Strázsa-hegyen

Virágzik a védett leánykökörcsin a Strázsa-hegy lejtőin

Az előrejelzések szerint egyelőre nem kell naftalinba tenni a télikabátot, mert a hajnalok és esték cudarok is lehetnek, de egyre többet süt majd a nap és egyik napról a másikra gőzerővel robban majd be a tavasz. A vírushelyzet miatti korlátozások szűkre szabták a szabadidős tevékenységek lehetőségét, ezért sokan kirándulni, túrázni indulnak. Esztergom közelében az egyik kedvelt úti cél a Strázsa hegy. Amiből rögtön kettő is van. A Nagy-Strázsa-hegy rejti a Sátorkőpusztai-barlangot és a Tündérkapu sziklaképződményt, a Kis-Strázsa pedig, amely nem botanikus kert mégis számos védett növényfaj otthona. Közöttük az éppen most nyíló leánykökörcsiné. Az apró, lila, gyapjas szárú virágok látványa és a remek panoráma miatt sok család, természetjáró és fotós keresi fel az amúgy is népszerű magaslatot. A kilátásban nem lehet kárt tenni, de a leánykökörcsinek érzékeny jószágok. Olyannyira, hogy hazánkban 1982 óta védett növény, amelynek eszmei értéke 10 000 Ft. Amellett, hogy légies ártatlan kinézetű virág nem csak a leszakítása, gyűjtése okozhat gondot. A növény enyhén mérgező, és bőrre kerülve irritációt okozhat, vigyázni kell arra is, hogy kisgyermek, vagy négylábú túratárs ne kóstolja meg kíváncsiságból, akár bélgyulladás is lehet a kíváncsiság következménye. Csodáljuk, fotózzuk, de vigyázzunk rájuk és magunkra is!

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.