Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 29. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: hir24.hu

Állami segítség Esztergomban, de mekkora?

Állami segítség Esztergomban, de mekkora?

Az önkormányzatok adósságát mérettől függően egészben vagy részben átvállalja az állam, jelentette be a kormányfő szombaton. Esztergom tartozásának a 40 százalékát veheti át a központi kormányzat, írja a hir24.hu.

1956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat. Az ötezer fő alatti településeken az összes adósságot konszolidálják, az ötezer fő feletti településeken pedig 40-70 százalékban vállalja át az állam az adósságot, attól függően, hogy mennyi az egy főre jutó helyi adóbevétel. Ahol az átlagot elérő, ott csak 40 százalékban, ahol ennél kisebb, ott nagyobb mértékben csökkentheti az állami konszolidáció az adósságot.

Esztergom polgármestere, Tétényi Éva szerint nagyon pozitív lépés, nagy segítség, hogy a kormány átvállalja az önkormányzati adósságot az ötezer fő alatti településeken. E nélkül meghaltak volna a kistelepülések – tette hozzá.

Esztergomban harmincezren laknak, tehát a város a sávosan konszolidálandó települések közé esik. S nálunk az egy főre eső iparűzésiadó-bevétel elég magas (az átlagosnál több), mivel jelentős tétel a Suzuki gyártól érkező befizetés. A bejelentés szerint feltehetőleg a város adósságának 40 százalékát vállalná át az állam.

"Bárcsak így lenne" – mondta Tétényi Éva.

Esztergomban 26 milliárd forintos adósságot tárt fel az adósságrendezési eljárás, ebből mintegy 3 milliárdot már kifizettek. Tehát a feltételezett 40 százalékos állami segítséggel ez a 23 milliárd forintos adósságállomány 13,8 milliárdra apadna.

Azt is hozzátette a polgármester: hivatalos pontos információjuk még nincs arról, hogy Esztergom esetében mit jelentene a konszolidáció, de minden segítség nagyon jól jön a városnak. Még akkor is, ha a jelenlegi szorult helyzetükből a konszolidáció sem jelent kiutat. S itt az állami inkasszóra célzott. Október elején ugyanis az önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére.

Jelenleg mínusz 396 millió forint van Esztergom számláján, amihez (ha nem történik semmi) jön még december 20-án egy 300 millió forintos állami inkasszó. Esztergom esete éppen emiatt speciális, hiszen az inkasszó kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem költhetnek.

Ezért mondta azt a polgármester, hogy nálunk külön döntés kellene, különben nem tudnak tovább működni. A konszolidáció segítség lenne , de nem oldja meg a város jelenlegi problémáját – összegzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT