Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2014. Június 11. 06:00, szerda | Belföld

Lopás és munkaviszony megszüntetés kártérítéssel? Jogos kérdés

Lopás és munkaviszony megszüntetés kártérítéssel? Jogos kérdés

Közös megegyezéssel szüntette meg munkaviszonyát egy kérdezőnek a munkáltatója, miután bolti lopással gyanúsította meg. Kérdés: a munkáltató élhet-e további kártérítési igénnyel? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Munkaviszonyom közös megegyezéssel megszűnt. Lopással gyanúsítottak, holott csak azt a tényt valósítottam meg, hogy a munkahelyemen a zsebembe tettem egy 900 Ft értékű elemet azzal a szándékkal, hogy munkaidő végén megvásárolom. Tisztában vagyok vele, hogy ez kimeríti a bolti lopás fogalmát. Az elemet az eladótérben valahol kiraktam, természetesen nincsen meg. Közös megegyezéssel ez okból kifolyólag megszüntették a munkaviszonyomat, melynek 1 pontjában rögzítésre került:
"a felek kölcsönösen, véglegesen és visszavonhatatlanul kijelentik, hogy a munkavállaló munkaviszonyának ezen megállapodással történő megszüntetése során egymással szemben támasztható igényeiket teljes körűen rendezték, ezen túlmenően egymással szemben a későbbiek során semmilyen követelést nem támasztanak."
Kérdésem az lenne, hogy ezek után a munkáltató élhet-e további kártérítési igénnyel, akár feljelentés útján is?
Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 05. 21.
Válasz:

Tisztelt Kérdező!
A leírtak alapján nem gondolnám, hogy Önre lehet bizonyítani a lopást, mert annak bizonyításához több dolog kell. A 900.- Ft-os elem eltulajdonítása egyébként szabálysértést valósít meg, nem bűncselekmény. Amennyiben a volt munkáltatója szabálysértési feljelentést tesz és a szabálysértés elkövetését Önre lehet bizonyítani, úgy a kár megtérítését kérheti a volt munkáltatója, ennek nem akadálya a közös megegyezés, hiszen a megállapodásukban a munkajogi jogviszonyból származ(hat)ó igényeiket rendezték.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.