Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2014. Június 11. 06:00, szerda | Belföld

Lopás és munkaviszony megszüntetés kártérítéssel? Jogos kérdés

Lopás és munkaviszony megszüntetés kártérítéssel? Jogos kérdés

Közös megegyezéssel szüntette meg munkaviszonyát egy kérdezőnek a munkáltatója, miután bolti lopással gyanúsította meg. Kérdés: a munkáltató élhet-e további kártérítési igénnyel? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Munkaviszonyom közös megegyezéssel megszűnt. Lopással gyanúsítottak, holott csak azt a tényt valósítottam meg, hogy a munkahelyemen a zsebembe tettem egy 900 Ft értékű elemet azzal a szándékkal, hogy munkaidő végén megvásárolom. Tisztában vagyok vele, hogy ez kimeríti a bolti lopás fogalmát. Az elemet az eladótérben valahol kiraktam, természetesen nincsen meg. Közös megegyezéssel ez okból kifolyólag megszüntették a munkaviszonyomat, melynek 1 pontjában rögzítésre került:
"a felek kölcsönösen, véglegesen és visszavonhatatlanul kijelentik, hogy a munkavállaló munkaviszonyának ezen megállapodással történő megszüntetése során egymással szemben támasztható igényeiket teljes körűen rendezték, ezen túlmenően egymással szemben a későbbiek során semmilyen követelést nem támasztanak."
Kérdésem az lenne, hogy ezek után a munkáltató élhet-e további kártérítési igénnyel, akár feljelentés útján is?
Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 05. 21.
Válasz:

Tisztelt Kérdező!
A leírtak alapján nem gondolnám, hogy Önre lehet bizonyítani a lopást, mert annak bizonyításához több dolog kell. A 900.- Ft-os elem eltulajdonítása egyébként szabálysértést valósít meg, nem bűncselekmény. Amennyiben a volt munkáltatója szabálysértési feljelentést tesz és a szabálysértés elkövetését Önre lehet bizonyítani, úgy a kár megtérítését kérheti a volt munkáltatója, ennek nem akadálya a közös megegyezés, hiszen a megállapodásukban a munkajogi jogviszonyból származ(hat)ó igényeiket rendezték.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 08:00, péntek | Belföld

Hibát találtak egy csokimikulásnál

Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot a fogyasztóvédelem - jelentette be Schanda Tamás.

2021. December 03. 05:00, péntek | Belföld

Érkezik az igazi tél a hétvégére

Hideg és havazás is várható a hétvégén, a meteorológiai tél első hétvégéjén, néhol mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

2021. December 02. 19:04, csütörtök | Belföld

Halálos késelés miatt emeltek vádat Pest megyében

Vádat emeltek két férfi és egy nő ellen halálos késelés miatt Pest megyében - tudatta a főügyészség közleményben csütörtökön az MTI-vel.

2021. December 02. 17:01, csütörtök | Belföld

Hetven százalékra nőtt az átoltottság

Az egész országban tovább nőtt az átoltottság, melyhez az oltási akció is jelentősen hozzájárult. A jelenleg oltható 12 év feletti lakosság átoltottsága 69,7 százalékos. Az oltatlanokat továbbra is várják az oltópontokon