Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2022. Január 21. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: Magyar Vár Alapítvány Facebook

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Pályázati forrásból épül lovas- és kerékpárút a határ menti térségben. Pomáz és Esztergom között lovastúra-útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül.

A pályázat a Magyar Vár Alapítvány és a felvidéki Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás együttműködésének eredménye.
A Magyar Vár Alapítvány a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulással közösen – az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program (további információ a programról: www.skhu.eu), keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával – valósítja meg a „Kerékpározás és lovaglás” (Bike and Horse riding, SKHU/1902/1.1/080) elnevezésű, határon átnyúló projektet. A pályázat 2021. április 1-jén indult, és várhatóan 2023 márciusában fejeződik majd be.

Ennek keretén belül Pomáz és Esztergom között mintegy 39 km-nyi szakaszon lovas útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül. Mindkét útvonalat információs táblákkal látják el, amelyek megkönnyítik a határ menti tájékozódást a helyi és az ide érkező kerékpárosok, valamint a túralovasok számára.
A tervezett útvonalak hozzájárulnak a térség számos természeti és kulturális örökséget hordozó területének összekapcsolásához, ami növeli a látogatószámot, s javítja a területhez való karbonmentes hozzáférést. A megnövekedett látogatási arány a helyi kis- és középvállalkozásokat is pozitívan érinti; a kerékpáros turisták és a lovasok jelenlétével ugyanis várhatóan megnövekszik majd a helyi termékek és szolgáltatások iránti kereslet, valamint minőségük javulása is várható (elsősorban szállásadók, kerékpárkölcsönzők, idegenforgalmi egységek, vendéglátók, stb.).
Mindezeken túl a lovas útvonal elején felújítják a vendéglovak istállóját – az épületben nyílászárókat cserélnek, leszigetelik azt, valamint egyéb belső munkálatokat is végeznek. A Magyar Vár Alapítvány lovas rendezvényeinek évszaktól függetlenül való lebonyolítása érdekében egy 30 x 50 méteres sátrat is vásárol.
A projekt szeretné a közeli túraútvonalakat és természeti örökségi helyszíneket, valamint a kerékpározást és a lovaglást, mint az aktív pihenés formáit is népszerűsíteni. A kerékpárok és a lovak használatával köszönhetően várhatóan kevesebben fognak majd autóval utazni, ezáltal jelentősen csökkenhet a térség légszennyezettsége.
A Magyar Vár Alapítvány projektrésze az Európai Regionális Fejlesztési Alap 208 301 eurónyi társfinanszírozásával valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 20. 09:07, péntek | Helyi

Tokodi Nyitott Pincék 2022

2021-ben új korszak kezdődött a tokodi pincevölgyben, a megújult Borkultúra Egyesület, valamint az Együtt Tokodért Egyesület közös kooperációjában rendeztük meg újra, többségében helyi borászokkal a Tokodi Nyitott Pincék rendezvényt

2022. Május 19. 19:10, csütörtök | Helyi

FANFESZT ESZTERGOMBAN!

Na most figyelj, Esztergom! 🤩 Érkezik hozzátok a FanFESZT!, az év legkirályabb eseménye! 😉

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Holnap lesz a hét legmelegebb napja

Pénteken újra 30 fok felett alakul a hőmérséklet az ország legnagyobb részén.