Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2022. Január 21. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: Magyar Vár Alapítvány Facebook

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Pályázati forrásból épül lovas- és kerékpárút a határ menti térségben. Pomáz és Esztergom között lovastúra-útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül.

A pályázat a Magyar Vár Alapítvány és a felvidéki Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás együttműködésének eredménye.
A Magyar Vár Alapítvány a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulással közösen – az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program (további információ a programról: www.skhu.eu), keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával – valósítja meg a „Kerékpározás és lovaglás” (Bike and Horse riding, SKHU/1902/1.1/080) elnevezésű, határon átnyúló projektet. A pályázat 2021. április 1-jén indult, és várhatóan 2023 márciusában fejeződik majd be.

Ennek keretén belül Pomáz és Esztergom között mintegy 39 km-nyi szakaszon lovas útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül. Mindkét útvonalat információs táblákkal látják el, amelyek megkönnyítik a határ menti tájékozódást a helyi és az ide érkező kerékpárosok, valamint a túralovasok számára.
A tervezett útvonalak hozzájárulnak a térség számos természeti és kulturális örökséget hordozó területének összekapcsolásához, ami növeli a látogatószámot, s javítja a területhez való karbonmentes hozzáférést. A megnövekedett látogatási arány a helyi kis- és középvállalkozásokat is pozitívan érinti; a kerékpáros turisták és a lovasok jelenlétével ugyanis várhatóan megnövekszik majd a helyi termékek és szolgáltatások iránti kereslet, valamint minőségük javulása is várható (elsősorban szállásadók, kerékpárkölcsönzők, idegenforgalmi egységek, vendéglátók, stb.).
Mindezeken túl a lovas útvonal elején felújítják a vendéglovak istállóját – az épületben nyílászárókat cserélnek, leszigetelik azt, valamint egyéb belső munkálatokat is végeznek. A Magyar Vár Alapítvány lovas rendezvényeinek évszaktól függetlenül való lebonyolítása érdekében egy 30 x 50 méteres sátrat is vásárol.
A projekt szeretné a közeli túraútvonalakat és természeti örökségi helyszíneket, valamint a kerékpározást és a lovaglást, mint az aktív pihenés formáit is népszerűsíteni. A kerékpárok és a lovak használatával köszönhetően várhatóan kevesebben fognak majd autóval utazni, ezáltal jelentősen csökkenhet a térség légszennyezettsége.
A Magyar Vár Alapítvány projektrésze az Európai Regionális Fejlesztési Alap 208 301 eurónyi társfinanszírozásával valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.