Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Április 22. 07:45, csütörtök | Életmód

Ma van a Föld napja

Ma van a Föld napja

Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg, mondta Prótagorasz. Már az ókorban is tudták, hogy felelősséggel tartozunk. Egymásért, a környezetünkért, a jövőnkért.

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja.
Az első Föld napját, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én tartották. Ekkor 20 millió amerikai emelte fel szavát a természet védelme érdekében, aminek következményeképpen USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át zöldebb életvitelre.

A folyamat nem állt meg az ország határánál.
Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Felhívásukhoz több mint 140 ország 200 millió polgára csatlakozott, így 1990-re a mozgalom világméretűvé vált. Magyarország még abban az évben csatlakozott a felhíváshoz.
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

1990 óta Magyarországon is évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit a környezetük érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, szemetet gyűjtenek, kerékpárral mennek munkába, a tömegközlekedést választják a saját autó helyett.
Annak érdekében hogy elkerüljük az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatással járó klímaváltozást, a veszélyes hulladékok rendkívüli felszaporodását, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét, egyes fajok kipusztulását és sorolhatnánk – a közös cselekvésre fontosságára hívták fel a figyelmet.

Egyetlen nap kevés... Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés! Legyen minden héten Föld napja. Rajtad a sor, a változás Te magad légy!

Illusztráció: Pixabay/ Duna Múzeum Facebook

Címkék: föld napja, mozgalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.