Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2021. Október 12. 09:13, kedd | Életmód
Forrás: (x)

Madáretetés – Mivel, mikor és hogyan etessük a madarakat?

Madáretetés – Mivel, mikor és hogyan etessük a madarakat?

Ugyan csak az október derekát tapossuk, időnként már igencsak hűvösek az éjszakák és a hajnalok, hamarosan pedig a késő őszbe lépünk, amikor is egyre barátságtalanabbá válik az időjárás.

Ebben az időszakban kezdhetjük el a kertünkbe látogató madarak etetését is, a továbbiakban az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

A hideg idő és a havazások beköszöntével egyre kevesebb lesz a szabadban élő állatok fellelhető táplálék-, és ivóvízforrása. A madarak ilyenkor a bokrokon és a fákon még megtalálható terméseket csipegetik, illetve a mi segítségünkre szorulnak, hogy átvészelhessék ezeket a zord és ínséges hónapokat.

Mikor kezdjük el etetni a madarakat?

Az etetési időszak nagyjából november elejétől, április közepéig tart, de akár már szeptembertől is elkezdhető, főleg, ha a nyár nagyon száraz volt, és a fűfélék nem hoztak elég magot, ami a madarak táplálékául szolgálna, illetve, ha ebben az évben etetünk először.

Csak abban az esetben kezdjük el etetni a madarakat, ha tudjuk vállalni, hogy a tavasz beköszöntéig nem fogjuk abbahagyni. Ez azért fontos, mert a madarak hamar megszokják, hogy naponta terített asztal várja őket.

A természetes vizek, a kerti tavak, a madáritatók a nagy hidegben gyakran befagynak, így madaraink nem jutnak elegendő ivóvízhez sem, ezért az etetés mellett az itatásról sem szabad elfeledkeznünk.

Ha az előbbiek szerint járunk el, szinte biztosak lehetünk benne, hogy olyan bájos madarak lesznek rendszeres vendégeink, mint a kék cinege, a széncinege, az őszapó, a tengelic, a vörösbegy vagy épp a meggyvágó. Nem ritkán egy-egy szajkó, fekete rigó, vagy fakopáncs is tiszteletét teheti a madáretető környékén.

Mivel etessük a madarakat?Az állatkereskedésekben, illetve a nagyobb bevásárlóközpontokban ma már találhatunk változatos formájú és méretű madáretetőket, de kellő kézügyességgel mi magunk is készíthetünk ilyeneket. Alapanyaga fa, esetleg műanyag lehet. Az előbbi szebb, és természetesebb hatású is. Tetőnek deszkát vagy nádat használjunk. Az alsó rész rendelkezzen peremmel, hogy madaraink könnyebben leszállhassanak.

Az etetőt olyan helyre akasszuk fel, ahol a macskák, és egyéb kisragadozók nem férhetnek hozzá. Ha oszlop tetejére rögzítjük, akkor vagy csúszós fémgallért szögeljünk fel az oszlopra, amin a macskák lába nem tud megkapaszkodni vagy (szöges-) drótból fonjunk köré "védelmi rendszert" a ragadozók elriasztására.

Az etetőbe a kereskedelmi forgalomban is kapható magkeveréket (búzát, kukoricát, kölesfélét, napraforgómagot, fenyőmagot), illetve műanyag hálóba helyezett, növényi zsiradékkal, faggyúval és magokkal kevert golyót tehetünk ki. Madaraink a háló résein keresztül, szinte akrobatikus ügyességgel ki fogják csipegetni a csemegét.

Friss ivóvízről naponta többször is kell gondoskodni, hiszen a nagy hidegben ez hamar befagy. Ha kitartóan gondoskodunk a szép és nagyon hasznos kis madarak átteleléséről, biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak átvészelik a zord hónapokat, hanem a tavasz beköszöntével fészkeiket is a környékre (esetleg éppen a mi ablakunkba) fogják építeni.

Képek forrása: Pixabay.com

Címkék: madár, madáretetés

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 22. 19:25, szombat | Életmód

Először találtak nanoműanyag-szennyeződést a Föld mindkét pólusán

Először mutattak ki nanoműanyag-szennyezést mindkét sarkvidéken, ami azt jelzi, hogy az apró szennyező részecskék az egész Földön elterjedtek - írta meg a The Guardian.

2022. Január 22. 08:00, szombat | Életmód

Az omikron ellen emlékeztető oltásra van szükség az uniós gyógyszerügynökség szerint

Bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni, az oltás,

2022. Január 21. 14:07, péntek | Életmód

Naponta több mint 1,5 milliárd tonna víz olvadt az óceánba a gigantikus A68 jéghegyről

Naponta több mint 1,5 milliárd tonna édesvíz került az óceánba a gigantikus A68 jéghegyről, amikor a legintenzívebben olvadt.

2022. Január 20. 13:03, csütörtök | Életmód

Felfedezték a világ két legkisebb szárazföldi csigafaját

A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével.