Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2012. Január 08. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu

Magyar intézmény Haitin

Magyar intézmény Haitin

Magyar idő szerint szombat délután három órakor kezdődött Port-au-Prince városban a Fény Forrása Gyermekközpont avató ünnepsége.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat irányításával, amerikai és magyar adományokból felépített, háromszintes, ezerötszáz négyzetméteres épületet már napokkal ezelőtt birtokukba vették a gyerekek. A helyi munkaerővel, közel 250 millió forintból létrehozott intézményben ötven árva bentlakó számára van hely, az óvodájában és általános iskolájában kétszázan tanulhatnak különböző szakmákat (számítástechnikát, angol nyelvet, szabás-varrást, főzést és háztartási ismereteket, valamint asztalosmesterséget), és itt kapott helyet egy FLAME mozgássérült rehabilitációs oktatóközpont is.

A megnyitón Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt: új célokat adnak a földrengésben álmaikat vesztett fiataloknak. Az épület több nemzet anyagi támogatásával, magyar irányítás alatt épült fel a tervezéstől a befejezésig összesen tizennyolc hónap alatt, és azt remélik, hogy több generáción át fogja szolgálni a gyerekek oktatását, mely Haiti felemelkedésének a záloga.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt Haiti szigetét az utóbbi kétszáz év legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg, a 2010. január 12-én bekövetkezett természeti csapásnak százhetvenezer halálos áldozata volt. A jelentős amerikai támogatásból megnyíló központ indulását levélben üdvözölte Bill Clinton is, a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora.

A volt amerikai elnök levelében így fogalmazott: „Ennek a csodálatos új gyermekközpontnak a támogatói lehetővé tették fiatal túlélők százainak, hogy ne maradjanak remény nélkül. Biztonságos és szeretetteljes otthont biztosítanak a gyermekeknek, akik elképzelhetetlen veszteséget szenvedtek. Igazi esélyt teremtenek, hogy fényesebb jövőt építsenek maguknak, közösségüknek és nemzetüknek. Örülök, hogy lehetőségem van köszönetet mondani a Baptista Világszövetség, a Virginiai Baptista Misszió, a Haiti Baptista Szövetség és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, nőknek és férfiaknak a látásukért és szívükért, hogy megálmodták ezt a gyermekközpontot. Az önök erőfeszítései tanúságot tesznek a cselekvő hit erejéről és arról, hogy milyen nagy dolgokat valósíthatunk meg, ha mindannyian egy közös cél érdekében dolgozunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 13:06, szerda | Külföld

Rendőrségi vizsgálat indult a zárlatok idején tartott Downing Street-i partik ügyében

Rendőrségi vizsgálat indult azoknak a partiknak és egyéb összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban

2022. Január 26. 09:01, szerda | Külföld

Biden elnök trágár módon lehülyézte a Fox News tudósítójától

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért Peter Doocy-tól, a Fox News televíziós csatorna tudósítójától, miután egy fehér házi sajtótájékoztató végén az elnök a még bekapcsolt mikrofonba azt mondta róla,

2022. Január 26. 07:00, szerda | Külföld

Oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító hálózat tagjait fogták el Spanyolországban

Koronavírus elleni oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító nemzetközi hálózat tagjait fogta el a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában - közölte a hatóság kedden.

2022. Január 25. 12:57, kedd | Külföld

Szándékosan fertőzte meg magát az omikron változattal egy belga volt profi kosárlabdázó

Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt - jelentette hétfőn a The Brussels Times hírportál.