Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2012. Január 08. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu

Magyar intézmény Haitin

Magyar intézmény Haitin

Magyar idő szerint szombat délután három órakor kezdődött Port-au-Prince városban a Fény Forrása Gyermekközpont avató ünnepsége.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat irányításával, amerikai és magyar adományokból felépített, háromszintes, ezerötszáz négyzetméteres épületet már napokkal ezelőtt birtokukba vették a gyerekek. A helyi munkaerővel, közel 250 millió forintból létrehozott intézményben ötven árva bentlakó számára van hely, az óvodájában és általános iskolájában kétszázan tanulhatnak különböző szakmákat (számítástechnikát, angol nyelvet, szabás-varrást, főzést és háztartási ismereteket, valamint asztalosmesterséget), és itt kapott helyet egy FLAME mozgássérült rehabilitációs oktatóközpont is.

A megnyitón Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt: új célokat adnak a földrengésben álmaikat vesztett fiataloknak. Az épület több nemzet anyagi támogatásával, magyar irányítás alatt épült fel a tervezéstől a befejezésig összesen tizennyolc hónap alatt, és azt remélik, hogy több generáción át fogja szolgálni a gyerekek oktatását, mely Haiti felemelkedésének a záloga.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt Haiti szigetét az utóbbi kétszáz év legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg, a 2010. január 12-én bekövetkezett természeti csapásnak százhetvenezer halálos áldozata volt. A jelentős amerikai támogatásból megnyíló központ indulását levélben üdvözölte Bill Clinton is, a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora.

A volt amerikai elnök levelében így fogalmazott: „Ennek a csodálatos új gyermekközpontnak a támogatói lehetővé tették fiatal túlélők százainak, hogy ne maradjanak remény nélkül. Biztonságos és szeretetteljes otthont biztosítanak a gyermekeknek, akik elképzelhetetlen veszteséget szenvedtek. Igazi esélyt teremtenek, hogy fényesebb jövőt építsenek maguknak, közösségüknek és nemzetüknek. Örülök, hogy lehetőségem van köszönetet mondani a Baptista Világszövetség, a Virginiai Baptista Misszió, a Haiti Baptista Szövetség és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, nőknek és férfiaknak a látásukért és szívükért, hogy megálmodták ezt a gyermekközpontot. Az önök erőfeszítései tanúságot tesznek a cselekvő hit erejéről és arról, hogy milyen nagy dolgokat valósíthatunk meg, ha mindannyian egy közös cél érdekében dolgozunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 27. 10:03, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma közel 543,6 millió, a halálos áldozatoké 6,329 millió a világon

A világon 543 597 674 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 329 045 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Június 26. 09:09, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 543,3 millió, a halálos áldozatoké 6,328 millió a világon

A világon 543 311 053 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 328 520 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2022. Június 26. 06:00, vasárnap | Külföld

Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát - jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.