Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2012. Január 13. 14:15, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország, igazodj!

Magyarország, igazodj!

Az Európai Bizottság minden hatalmát fel fogja használni, hogy Magyarország igazodjon elvárásaihoz - üzente csütörtökön José Manuel Barroso, a testület elnöke.

A politikus ugyanakkor elégedett a magyar kormány utóbbi időszakban tanúsított tárgyalókészségével, amiért készek tárgyalni az EB által vitatott törvényekről.

Barroso a dán uniós elnökség évadnyitóján tartott sajtóeseményen, újságírói kérdésre válaszolva üzent Magyarországnak: mint fogalmazott, ha szükséges, az EU végrehajtó szerve minden hatalmát latba veti annak érdekében, hogy a magyar állam igazodjon az Unió alapvető értékeihez. Az EB elnöke arra is emlékeztetett, hogy a bizottság bíróságként járhat el Magyarországgal szemben, és már régóta figyelemmel kísérik a helyi jogalkotási folyamatot. A testület alapvetően a magyar jegybanktörvényt, a bírói nyugdíjazások meggyorsítását, és az ombudsman idő előtti leváltását kifogásolták. Manuel Barroso maga két levelet is küldött decemberben, melyben a vitatott szabályok módosítását kérte Orbán Viktortól, ám a magyar kormány nem fogadta el a javaslatokat.

Barroso ugyanakkor azt is hozzátette, elégedett amiatt, hogy a kabinet újabb fejlemények szerint kész a jogszabályok megváltoztatására, ha azok ellentétesek az Unió értékrendjével. AZ EB január a napokban véglegesíti a kritizált törvények értékelését és január 17-én hozza hivatalosan is nyilvánosságra álláspontját.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.