Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2012. Január 13. 14:15, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország, igazodj!

Magyarország, igazodj!

Az Európai Bizottság minden hatalmát fel fogja használni, hogy Magyarország igazodjon elvárásaihoz - üzente csütörtökön José Manuel Barroso, a testület elnöke.

A politikus ugyanakkor elégedett a magyar kormány utóbbi időszakban tanúsított tárgyalókészségével, amiért készek tárgyalni az EB által vitatott törvényekről.

Barroso a dán uniós elnökség évadnyitóján tartott sajtóeseményen, újságírói kérdésre válaszolva üzent Magyarországnak: mint fogalmazott, ha szükséges, az EU végrehajtó szerve minden hatalmát latba veti annak érdekében, hogy a magyar állam igazodjon az Unió alapvető értékeihez. Az EB elnöke arra is emlékeztetett, hogy a bizottság bíróságként járhat el Magyarországgal szemben, és már régóta figyelemmel kísérik a helyi jogalkotási folyamatot. A testület alapvetően a magyar jegybanktörvényt, a bírói nyugdíjazások meggyorsítását, és az ombudsman idő előtti leváltását kifogásolták. Manuel Barroso maga két levelet is küldött decemberben, melyben a vitatott szabályok módosítását kérte Orbán Viktortól, ám a magyar kormány nem fogadta el a javaslatokat.

Barroso ugyanakkor azt is hozzátette, elégedett amiatt, hogy a kabinet újabb fejlemények szerint kész a jogszabályok megváltoztatására, ha azok ellentétesek az Unió értékrendjével. AZ EB január a napokban véglegesíti a kritizált törvények értékelését és január 17-én hozza hivatalosan is nyilvánosságra álláspontját.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt