Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. December 04. 09:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Magyarországnak sok minősített ásványvize van

Magyarországnak sok minősített ásványvize van

Magyarországon 159 minősített ásványvíz van, Európában ennél több ásványvízmárka csak Németországban és Olaszországban található - ismerteti a Pet-Pack Ipari és Kereskedelmi Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ásványvíz-forgalmazó cég kiemeli: a magyar ásványvíz lelőhelyek közül a kutak számát tekintve Balf és Szikszó emelkedik ki, ahol egyaránt öt, az Európai Unió által elismert forrás található.
A magyarországi ásványvíz-lelőhelyeken található kutak számát illetően nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedik Balf és Szikszó. Ennél több kút Európában csak a németországi Ebersburgban és a lengyelországi Piwniczna Zdrójban található.
Bár a szikszói kutakból származó vizet nem palackozzák, a Balf térségéből származó palackozott ásványvizek jelenleg is elérhetőek a kereskedelmi forgalomban - olvasható a közleményben.
Pet-Pack Kft. ismertette: az év első kilenc hónapjában összesen 927 millió liter ásványvizet palackoztak a hazai gyártók.
A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) adatai szerint 2012. harmadik negyedévében 365,9 millió liter palackozott ásványvizet forgalmaztak Magyarországon. Ennek 53,5 százaléka - mintegy 195 millió liter - volt szénsavas, 8,3 százaléka enyhén szénsavas, 38,2 százaléka pedig szénsavmentes víz.
Az Európai Unió vonatkozó direktívája alapján elismert ásványvíz összesen 159 található Magyarországon. Ennél többel csak Németország (765) és Olaszország (346) rendelkezik az uniós tagállamok között, így Magyarország olyan "vizes nagyhatalmakat" utasított maga mögé, mint Spanyolország vagy Franciaország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.