Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Mónus Márton

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kínai cég számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül fel 8,2 milliárd forintból. A beruházás több szakaszban csaknem ezer új munkahelyet teremt, és a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra, a kormány ezért 2 milliárd forinttal járul hozzá a 30 ezer négyzetméteres gyártócsarnok költségeihez - tette hozzá.

A tárcavezető szerint az állami támogatást az is indokolja, hogy a Lenovo az itt készülő termékek több mint 90 százalékát külföldön értékesíti, így jelentős összeggel gyarapítja az exportteljesítményt.

A beruházás ráadásul felgyorsítja a tudás- és fejlesztésközpontú termelés térnyerését, ezért mind a magyar gazdaság, mind a magyar mérnökök számára nagy lehetőségeket tartogat - tette hozzá.

Szijjártó Péter a nagyvállalati befektetések ösztönzését a külgazdasági stratégia fontos elemének nevezte.

A nemzetközi cégek a válság miatt sorra jelentik be a termelési korlátozásokat, de az újraindítás "nem lesz automatikus". A járvány után a gyártási kapacitások világszerte oda összpontosulnak majd, ahol a leghatékonyabban működhetnek és a legkedvezőbb befektetési környezetet találják - hangsúlyozta.

A miniszter szerint a Lenovo döntése igazolja, hogy a vezető technológiai cégek bíznak Magyarországban, és igazolja a keleti nyitás létjogosultságát is.



A kínai tőkéért a világ minden részében sokan versenyeznek, köztük azok is, akik a nyilvánosság előtt amúgy hangosan bírálják a távol-keleti államot és akár Magyarországot is, a kínai befektetések miatt - tette hozzá Szijjártó Péter. Megjegyezte ugyanakkor, hogy már évek óta a keleti tőke áll a világ beruházásainak többsége mögött, noha a 2008-as válság előtt még a nyugati világ uralta a globális beruházásokat.

A Lenovo alelnöke videoüzenetben szólt a gyárépítés részleteiről. Guan Wei kifejtette, hogy Magyarországon asztali számítógépeket, grafikus munkaállomásokat, adatközponti termékeket fognak készíteni, és idővel még bővülhet is a termékportfólió.

A Lenovo vezetése - mint mondta - számos európai helyszínt megvizsgált, végül a központi elhelyezkedés, a kiváló közlekedés, a jól képzett munkaerő és az előnyös gazdasági környezet miatt Magyarországot választotta.

Szűcs Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy új beruházásokkal Pest megye minél több munkavállalója mentesüljön a napi ingázás kényszere alól, és a saját településén találjon állást.

A Lenovo üzeme azért is különösen fontos, mert a logisztikai központok után termelő tevékenységet hoz a főváros mellé - tette hozzá. A képviselő hangsúlyozta, hogy Budapest déli övezete és annak környéke a fejlett infrastruktúrának köszönhetően kiaknázásra váró, kiváló beruházási terület.

Címkék: üllő, gyár, Lenovo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.