Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2019. Július 04. 13:17, csütörtök | Helyi
Forrás: mti

Már 6 ezer méteren a Himalájában az egykori esztergomi főiskolás

Már 6 ezer méteren a Himalájában az egykori esztergomi főiskolás

Túl van az első akklimatizációs körön az egykor Esztergomban főiskolásként tanuló, majd itt is tanító Suhajda Szilárd, aki két éjszakát töltött Klein Dáviddal a 8611 méter magas K2 csúcs hatezer méteres egyes táborában.

A K2 Expedíció csapatának tagjai arra vállalkoztak, hogy megmásszák a világ második legmagasabb, egyben a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Az expedíció szervezőinek MTI-hez elküldött közleménye szerint a K2 Expedíció csapatának tagjai az egyes táborban két éjszakát töltöttek, majd együtt ereszkedtek vissza az alaptáborba, ahol regenerálódnak és felkészülnek a következő akklimatizációs körre, amely a tervek szerint a hétvégén várható.

Mint írják, mindig az úgynevezett akklimatizációs körök előzik meg a csúcsmászást. Ezek során egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat hajtanak végre a hegymászók. Az első ilyen akklimatizáció kör keretében töltött el Klein Dávid és Suhajda Szilárd két éjszakát ezer méterrel az alaptábor felett, hogy fokozatosan hozzászoktassák szervezetüket az oxigénhiányos környezethez és elhelyezzék a további mászáshoz szükséges felszereléseik egy részét az általuk felállított egyes táborban.

A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd az alpinisták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 12:18, kedd | Helyi

Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt-nél

Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett – közölte a vállalat február 26-án.

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.