Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2021. Augusztus 13. 12:02, péntek | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Már az ötven év fölöttiek is felvehetik hamarosan a harmadik oltást Izraelben

Már az ötven év fölöttiek is felvehetik hamarosan a harmadik oltást Izraelben

Izraelben az egészségügyi tanácsadó bizottság a koronavírus elleni harmadik oltás korhatárának 50 évre történő leszállítását javasolja - jelentette a helyi média pénteken.

A járványkezelő szakértői csoport tagjai az oltási kampány kiterjesztése mellett szavaztak csütörtök éjszakai megbeszélésükön. A csaknem száz egészségügyi szakemberből álló grémium az 50 évnél idősebbek, az egészségügyi személyzet, a valamilyen alapbetegségben szenvedők, a rabok és a büntetésvégrehajtási alkalmazottak harmadik oltását javasolta.

Az egészségbiztosító pénztáraknál már pénteken lehet időpontot kérni az oltáshoz. Az előzetes adatok szerint a harmadik adag beadása után az emberek immunrendszerének védelmi szintje közel megduplázódik a koronavírussal szemben.

A számokból az is kiderült, hogy a harmadszor is beoltottak közül csak feleannyian kapták el a vírus különösen fertőző delta változatát, mint a csak kétszer beoltottak, de Saron Elroj-Prajsz, az egészségügyi minisztérium közegészségügyi osztályának vezetője szerint ezt az oltást harmadszor is felvettek fokozottabb óvatossága is okozhatta.

Szuliman Zarka járványügyi kormánybiztos elmondta, hogy jelentős erőfeszítéseket tesznek a még oltatlan, mintegy egymillió, 12 évnél idősebb izraeli beoltása érdekében. Vizsgálják távolmaradásuk okait, és úgy tűnik a közömbösség mellett másik közös nevezőjük az illetőknek alacsony társadalmi-gazdasági státusuk - értesült a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.A bizottság döntése után Naftali Bennett miniszterelnök arra biztatott minden újraoltható izraelit, hogy már péntek reggel iratkozzon fel a harmadik oltásra, és hangsúlyozta, hogy rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű oltóanyag.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint péntekig a 60 évnél idősebb izraeliek közül 754 989-en vették fel az oltást a közel két hete elkezdődött kampányban. A kilencven fölöttiek közel felét, a 80 és 90 év közöttiek 54,4 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 59,2 százalékát, és a 60 és 70 év közöttiek 41,4 százalékát már újraoltották.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 831 931 tizenkét évnél idősebb embert már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,74 százaléka.

Két alkalommal 5 409 378-an vették fel az oltást, ami 58,17 százalékos arányt jelent, és a lakosság 8,33 százalékát már harmadszor is beoltották, azonban ez eddig nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. Izraelben az országos védettség elérésével, és ehhez az oltási kampány kiterjesztésével próbálják leküzdeni a járványt.

Címkék: izrael, oltás, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.