Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2012. Január 11. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Már beiktatásán Izraelt támadta

Már beiktatásán Izraelt támadta

Atomfegyvereinek megsemmisítésére szólította fel Izraelt Daniel Ortega nicaraguai elnök saját keddi beiktatási ünnepségén, amelyen jelen volt a latin-amerikai körúton járó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.

Ortega – aki második elnöki ciklusát kezdi el – támadta Irak és Afganisztán amerikai „megszállását”, és elítélte a hatalomból háborúban elűzött Moammer Kadhafi líbiai diktátor megölését. A beiktatási ceremónián Ahmadinezsád mellett Hugo Chávez venezuelai elnök is jelen volt.

A nicaraguai politikus kiállt amellett, hogy Iránnak joga van az atomenergia békés célú felhasználására. Szembement a Nyugatnak azzal a gyanújával, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programja atomfegyver kifejlesztésére irányul.

„Biztos vagyok abban, hogy békét lehet teremteni a térségben csupán olyan megbeszélések kezdeményezése által, amelyek során felvázolnák az izraeli atomfegyverek megsemmisítésének lépéseit” – jelentette ki az egykori marxista gerillaparancsnok. De a nyugati hatalmak nem vesznek tudomást az atomfegyverrel rendelkező államokról, és egy olyat fenyegetnek, amely csak békés célokra akarja felhasználni a nukleáris energiát – magyarázta a 66 éves Ortega Iránra célozva.

Általános az a vélekedés a világban, hogy Izrael rendelkezik atomfegyverekkel, bár ezt a zsidó állam soha nem ismerte el.

Nicaragua 2010-ben felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Izraellel, miután az izraeli haditengerészet feltartóztatott egy török hajórajt, amely a Gázai övezetbe készült, és az intézkedés erőszakos, halálos kimenetelű incidenssé fajult.

A jóléti programmal kampányoló Ortega novemberben elsöprő győzelmet aratott a választásokon, és kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén