Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2012. Január 11. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Már beiktatásán Izraelt támadta

Már beiktatásán Izraelt támadta

Atomfegyvereinek megsemmisítésére szólította fel Izraelt Daniel Ortega nicaraguai elnök saját keddi beiktatási ünnepségén, amelyen jelen volt a latin-amerikai körúton járó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.

Ortega – aki második elnöki ciklusát kezdi el – támadta Irak és Afganisztán amerikai „megszállását”, és elítélte a hatalomból háborúban elűzött Moammer Kadhafi líbiai diktátor megölését. A beiktatási ceremónián Ahmadinezsád mellett Hugo Chávez venezuelai elnök is jelen volt.

A nicaraguai politikus kiállt amellett, hogy Iránnak joga van az atomenergia békés célú felhasználására. Szembement a Nyugatnak azzal a gyanújával, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programja atomfegyver kifejlesztésére irányul.

„Biztos vagyok abban, hogy békét lehet teremteni a térségben csupán olyan megbeszélések kezdeményezése által, amelyek során felvázolnák az izraeli atomfegyverek megsemmisítésének lépéseit” – jelentette ki az egykori marxista gerillaparancsnok. De a nyugati hatalmak nem vesznek tudomást az atomfegyverrel rendelkező államokról, és egy olyat fenyegetnek, amely csak békés célokra akarja felhasználni a nukleáris energiát – magyarázta a 66 éves Ortega Iránra célozva.

Általános az a vélekedés a világban, hogy Izrael rendelkezik atomfegyverekkel, bár ezt a zsidó állam soha nem ismerte el.

Nicaragua 2010-ben felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Izraellel, miután az izraeli haditengerészet feltartóztatott egy török hajórajt, amely a Gázai övezetbe készült, és az intézkedés erőszakos, halálos kimenetelű incidenssé fajult.

A jóléti programmal kampányoló Ortega novemberben elsöprő győzelmet aratott a választásokon, és kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:35, kedd | Külföld

Újabb ukrán ellentámadás indulhat októberben

Az ukrán hadsereg októberben újabb ellentámadást indíthat, ugyanis csapatösszevonásokat hajt végre Orihove és Vuhledar közelében - jelentette ki Gyenyisz Pusilin a \"Donyecki Népköztársaság\" vezetője.

2023. Október 02. 12:50, hétfő | Külföld

Az elektromos járművek globális eladása 49 százalékkal nőtt az idei első fél évben

Világszerte 6,2 millió elektromos járművet (EV) értékesítettek az idei első fél évben, ami 49 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a Canalys szingapúri piackutató cég jelentésében.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.