Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2011. Június 29. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Már körözik Kadhafiékat

Már körözik Kadhafiékat

Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Mommer Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. A vád mindhármuk esetében emberiesség elleni bűntett. A Kadhafi vezette kormány elut

 

Az elfogató parancs alapja az a megállapítás, hogy a líbiai vezető hű rendfenntartó erők több száz fegyvertelen civilt gyilkoltak vagy sebesítettek meg az országban zajló demonstrációk 12 napja során, és sokukat börtönbe vetették. Az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt elnök és segítőinek ügyével korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozott, majd a hágai bíróságnak adta át a feladatot. A testület döntése nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó és fenntartó116 országnak kötelessége elfognia a líbiai diktátort, annak fiát és a titkosszolgálat fejét.


Az ügyészségi álláspont szerint minél hamarabb el kell fogni a vádlottakat, hogy bűntetteket ne tudják eltussolni vagy megismételni – a Hágában dolgozó diplomaták szerint azonban úgy látják, az elfogatóparancs csak nehezíti a líbiai helyzet tárgyilagos, rendezését. A líbiai kabinet – kormányszóvivője útján – a döntést már a határozathozatal előtt visszautasította. Indoklásuk szerint a büntetőbíróság nem legitim szerv és egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul – írja honlapján az InfoRádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: líbia

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 18:44, vasárnap | Külföld

Manfred Weber: újabb migrációs válság alakulhat ki Németországban

2022. December 04. 11:11, vasárnap | Külföld

Amerikai védelmi miniszter: a következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.

2022. December 01. 13:52, csütörtök | Külföld

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.