Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Március 29. 15:08, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Már most gondoskodjon jövőjéről!

Már most gondoskodjon jövőjéről!

Fiatalként aligha gondolunk eleget arra, hogy egyszer mi is megöregszünk, elérjük azt a kort, amikor már nem kell munkába járnunk, és élvezhetjük az életet.

Persze csak akkor, ha van miből. Az állami nyugdíj nem mindenkinek biztosít felhőtlen nyugdíjas éveket, ezért nem árt, ha már most gondoskodunk időskorunkról!


Az időskorunkról való gondoskodás mindenkinek érdeke, hiszen fiatal éveink gyorsan elrohannak, kinek-kinek munkával, gyermekneveléssel, és észre sem vesszük, a gyerekek kirepülnek, mi pedig ott állunk ötvenes éveinkben, ahonnan már csak néhány év a nyugdíj. Az a pár év, ami ilyenkor hátra van a nyugdíjaskor eléréséig már nem elegendő arra, hogy érdemben eleget tudjunk megtakarítani, amivel biztosítani tudjuk magunk számára a gondtalan éveket. Emiatt elengedhetetlen, hogy már fiatalkorunkban gondoljunk arra, hogy hamar eltelik az a néhány év, és bármennyire kellemetlen, mi is elérjük egyszer a nyugdíjkorhatárt. Minél hamarabb kezdünk el takarékoskodni ezekre az évekre, annál jobban járunk, kétszeresen is: egyrészt így elegendő havonta kisebb összeget félretennünk, másrészt elég idő áll rendelkezésünkre, hogy összegyűjtsük azt a megtakarítási összeget, amellyel már a csekély nyugdíj ellenére is boldogulni tudunk.

A nyugdíjbiztosítások fajtái
A nyugdíjas évekre összegyűjtött megtakarítások sokféle formában ölthetnek testet: befektethetünk például kockázatosabb, magasabb hozamú értékpapírokba, nyithatunk erre a célra külön bankszámlát, amely ugyan csekély hozamot biztosít, de biztonságos, tarthatjuk otthon a megtakarított összeget vagy köthetünk nyugdíjbiztosítást, sok más típusú megtakarítás mellett.

A nyugdíjbiztosítások előnye, hogy nagyon sokféle biztosítás közül választhatunk (bár éppen ezért nehéz kiigazodni közöttük), és valójában nem más, mint egy saját névre szóló, saját számlán gyűjtött nyugdíjcélú életbiztosítási konstrukció. A megtakarítási számlán lévő pénzünket nemzetközi háttérrel rendelkező pénzintézetek kezelik. Szintén javára írható, hogy a nyugdíjcélú megtakarításaink után adójóváírás vehető igénybe (mértéke az éves befizetés 20%-a, legfeljebb 130 ezer forint).

Alapvetően kétféle típusú nyugdíjbiztosítás közül választhatunk, a különböző nyugdíjbiztosítóknál igénybe vehető konstrukciók mind e két típuson alapulnak. Az egyik típus a hagyományos nyugdíjbiztosítás, mely fix kamatozású, ezt a kamatösszeget a megtakarítással együtt megkapjuk a biztosítás lejáratakor. Emellett pozitív eredmény esetben pluszhozamot is jóváírhatnak a számlánkon, erre azonban kevés példa akad. A másik típusba azok a biztosítások tartoznak, amelyek nem ígérnek fix hozamot, hanem mi dönthetjük el, mekkora kockázatot (és ezzel hozamot) vállalunk. Itt főleg befektetési alapok között választhatunk, minél nagyobb kockázatot választunk, annál nagyobb hozamra tehetünk szert, de az értékpapír értékének romlásakor a megtakarításunk negatív irányban is változhat.

Mielőtt nyugdíjbiztosítást kötnénk, nem árt tudnunk, hogy nem minden típusú nyugdíjbiztosításra vehető igénybe az állami adójóváírás, erre mindenképpen kérdezzünk rá, mielőtt belevágunk. Érdemes olyan konstrukciót választanunk, amely garantálja a megtakarítások értékét, éppen amiatt, hogy a megtakarítások értéke soha ne csökkenjen.

Ma már számos biztosítási forma közül választhatunk, érdemes több biztosítót, biztosítással foglalkozó szakértőt felkeresni, akik részletesen elmagyarázzák, pontosan milyen kockázatokat vállalunk, és milyen hozamokat érhetünk el. További részletekről itt tájékozódhat.

Címkék: biztosítás, nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.