Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. December 27. 08:36, kedd | Helyi
Forrás: ITE

Már működik: agyhullám vezérelt játékok

Már működik: agyhullám vezérelt játékok

A következő karácsonyok slágerjátéka lehet az agyhullám vezérelte játékok, amelyet angol kutatók fejlesztettek ki.

Az angliai Warwick Egyetemen Christopher James professzor vezetésével olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével agyhullámainkkal irányíthatunk távoli eszközöket.

A technológia lényege, hogy agyhullámaink elektromágneses impulzusokat generálnak, amelyet egy számítógéppel feldolgozva elektronikai eszközök válnak irányíthatóvá gondolataink segítségével.

A technológia segítségével az olyan népszerű karácsonyi játékok, mint a távirányítós autó, vagy helikopter, robot, vagy éppen autópálya egy fejhallgató headset segítségével pusztán gondolataink segítségével is irányíthatókká válnak.
Az eszköz alapvetően a koncentráción alapszik. Ha egyértelműen koncentrálunk egy dologra, akkor az megfelelő elektromágneses impulzusokat generál, és így irányíthatókká válnak a játékok.

A hagyományos kézi irányítást felváltva a headset képes az agyat és a számítógépet összekapcsolni, az agyhullámok érzékelésével. A headsetben lévő szenzorok az agyhullámok elektromágneses impulzusait regisztrálják különböző frekvenciákon. Ezek pedig megfeleltethetőek bizonyos szándékoknak, megfelelő koncentráció mellett.

Ezt követően a számítógép érzékelve az egyes elektromágneses impulzusokat azokat a megfelelő jellé alakítva tudja irányítani az elektromos játékokat.

James professzor szerint:

„Noha a piacon már jelenleg is vannak hasonló eszközök, az általunk kifejlesztett agy-számítógép interfész sokkal pontosabb képes érzékelni a gondolkodó szándékát, és ennek köszönhetően a játék irányítása is sokkal könnyebbé válik.”

Majd hozzátette:

A jövő egészen elképesztően izgalmas. Elméletileg már kivitelezhető lenne, hogy a bejárati ajtót pusztán gondolataink segítségével nyissuk ki, vagy, hogy a telefonunkat így vegyük fel.”

Természetesen az előrehaladás valóban roppant érdekes, és izgalmas jövőt sejtet, de a kritikusok szerint az ilyenfajta előrelépés rendkívül sok kockázatot is hordoz magában. az ilyen technológia ugyanis a fegyvergyártásban is felhasználható, ami nem kecsegtet fényes jövővel, de akár lehetőséget teremthet a hackerek számára is, hogy új módon jussanak hozzá értékeinkhez, vagy éppen személyes adatainkhoz, a fizikai kontaktus minden nyoma nélkül.

Noha az agyhullámokkal történő irányítás még sci-finek tűnhet, valójában már több tucat ilyen termék – elsősorban a játékokhoz köthetően – kapható a boltok polcain.
Az Emotiv EPOC nevű termék egyfajta headset, amelyet a fejünkre helyezve képesek vagyunk irányítani virtuális karaktereink mozgását egy számítógépes játékban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.