Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Április 27. 06:22, kedd | Külföld
Forrás: napidoktor

Már tesztelik a gyermekeknek is adható COVID elleni vakcinát

Már tesztelik a gyermekeknek is adható COVID elleni vakcinát

Kínában az elmúlt hétvégén gyermekeknek is adható COVID elleni oltóanyagot kezdtek el embereken tesztelni.

A Sinopharm leányvállalataként működő, China National Biotec Group (CNBG) által kifejlesztett, úgynevezett rekombináns vakcina klinikai tesztjeinek első és második szakaszát szombaton kezdték meg. Az oltóanyag még április elején kapta meg a klinikai tesztekhez szükséges engedélyt a kínai gyógyszerészeti hatóságoktól.

Az új szer a koronavírus S-fehérjéje egyik alegysége, az úgynevezett receptorkötő tartomány (RBD) szerkezeti tulajdonságain alapul, és a vírus S-fehérjéjének ártalmatlan másolatait előállítva ösztönzi a szervezetet a koronavírust semlegesítő antitestek termelésére.

A CNBG vállalt elnökhelyettese elmondta: a génmódosított oltóanyag gyártásához, nincs szükség magas biológiai biztonsági fokozatú laboratóriumra, így gyorsan megkezdhető a nagy mennyiségben történő előállítása. Ezt az oltóanyagot a 3 év feletti korosztály számára fejlesztették ki, és a klinikai tesztek eredményei alapján fogják meghatározni, hogy a vakcinából hány dózist kell beadni a védettséghez.

A CNBG korábban fejlesztett, két vakcinája közül az egyik elsőként kapott feltételes piaci engedélyt Kínában, még tavaly decemberben. Ez az oltóanyag kapott engedélyt a magyar egészségügyi hatóságoktól is. A vállalat egy másik, szintén elölt koronavírust tartalmazó vakcinája pedig februárban kapott feltételes piaci engedélyt Kínában. Ezeket az oltóanyagokat azonban csak a 18 éven felüli korosztály körében alkalmazzák Kínában.

Egyes járványügyi szakértők szerint a gyermekek beoltása sem várhat túl sokáig, ugyanis a nyájimmunitás nem érhető el addig, amíg a közösségbe járó kicsik, óvodások, általános iskolások is meg nem kapták a koronavírus elleni vakcinát.

Fotó: 123rf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -