Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 16. 16:08, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Már több mint egymillió adag oltást adtak be Olaszországban

Már több mint egymillió adag oltást adtak be Olaszországban

Olaszországban már több mint egymillió adag oltást adtak be a koronavírus ellen az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Közben Lazio tartományban bejelentették, hogy oltási igazolványt vezetnek be.

A beadott dózisok száma elérte az 1 002 004-et. December végétől mostanáig több mint 1,3 millió adag vakcina érkezett Olaszországba, túlnyomó részét már beadták, kisebb részét pedig a második dózisra tartalékolták. Az oltások jelentős többségét egészségügyi dolgozók kapták meg.

Ezzel egy időben a koronavírus-járvány halottainak száma meghaladta a 81 ezret.

Valle d'Aosta tartományban hétfőn megkezdik az 55 év fölötti pedagógusok önkéntes alapú beoltását. Interneten eddig 220 tanár regisztrált a régióban dolgozó több mint hétszázból.

A közép-olaszországi Lazio régióban pénteken elkezdték beoltani a nyolcvan év felettieket, akiknek száma több mint négyszázezer. Az elsők között azok az idősek voltak, akiket eddig kórházban kezeltek más betegségek miatt, és éppen pénteken bocsátottak haza. A tartomány egészségügyi tanácsosa bejelentette, hogy februártól az oltásban részesültek oltási igazolványt kapnak. Hozzátette, a parlament feladata lesz majd arról határozni, hogy az oltási igazolvány elengedhetetlen lesz-e a moziba vagy színházba járáshoz, amikor megkezdődik a korlátozások feloldása.

Vasárnaptól újra osztályozzák a tartományokat a járvány veszélye alapján. Sajtóértesülések szerint ismét vörös, vagyis teljesen lezárt térség lesz Lombardia, Bolzano övezete, valamint Szicília. A sziget kormányzója, Nello Musumeci maga kezdeményezte, hogy Szicíliát két hétre karanténba helyezzék a kórházak telítettsége miatt. A Lombardiát vezető Attilio Fontana viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tartományt ismét lezárással "büntessék". Több milánói gimnáziumot pénteken a diákok elfoglaltak a tantermi oktatás újraindítását követelve. Más, nem lezárt régiókban hétfőtől újraindul a 14 év feletti tanulók részleges tantermi oktatása.

Olaszország nagy része közepesen veszélyes a járvány terjedése szempontjából, ami azt jelenti, hogy továbbra sem hagyható el a városok, települések területe. Eddig alacsonyan veszélyes kategóriába tartozott az ország háromnegyede, vasárnaptól viszont egyedül Trento, Molise, Toszkána, Szardínia, Basilicata, Campania térségét sorolják oda. Bevezették a fehér zónát is, amelyben egyedüli korlátozásként a szájmaszkviselés számít kötelezőnek, de jelenleg egyetlen tartomány sem tartozik még ebbe az osztályba.

A járványkorlátozásokat március 5-ig meghosszabbították: országosan érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, a rokonok, ismerősök közötti látogatások napi egy alkalomra való korlátozása, valamint a presszók, bárok este hat órai bezárása. Utóbbiak esetében az elvitelt is betiltották a vacsora előtti utcai aperitivók miatti tömörülések megakadályozására.

Február közepéig meghosszabbították a sípályák lezárását, márciusig az edzőtermek, múzeumok, mozik zárva tartását még az enyhén veszélyes térségekben is. A Vatikáni Múzeum bejelentette, hogy február elsejétől tervezi az újranyitást előzetes helyfoglalással, és a látogatók közötti távolságtartással. Hasonlóképpen a firenzei Boboli-kert is újranyitásra készül. "Csak ott lehet nyitni, ahol elegendő tér biztosítható a látogatók között" - hangoztatta az Uffizi-képtár igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.