Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. December 15. 07:44, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Margaret Thatcher lett az első az elmúlt 70 év legbefolyásosabb nőinek listáján

Margaret Thatcher lett az első az elmúlt 70 év legbefolyásosabb nőinek listáján

A Vasladyként is emlegetett Margaret Thatcher (1925-2013) brit miniszterelnök lett az első a BBC Radio 4 csatorna listáján, amelyen a nők életére az elmúlt 70 évben legnagyobb hatást gyakorló nők szerepelnek.

A szigetország élére háromszor megválasztott Margaret Thatcher Nagy-Britannia első női miniszterelnöke volt, és egyben leghosszabb ideig hivatalban maradó vezetője is, 1979-től egészen 1990-ig állt a szigetország élén. Pályafutása alatt radikálisan átformálta Nagy-Britannia gazdaságát, emellett öröksége részét képezi a hidegháború békés lezárásában betöltött szerepe is.

"Akár gyűlölöd, akár kedveled őt, pusztán az, hogy tudod, egy nőé is lehet a legfontosabb munka, annyira jelentős, hogy nem lehet alábecsülni" - olvasható a BBC internetes oldalán. A Woman's Hour elnevezésű rádióműsor fennállása 70. évfordulójára készítette el az összesen hét személyt felsorakoztató listát.

Szerepel a legnagyobb hatású nők között az ausztrál feminista akadémikus Germaine Greer és Helen Brook, aki 1964-ben központot hozott létre, ahol a nem házas nőknek adtak fogamzásgátlási tanácsokat. Helyet kapott a hét személy között Barbara Castle, akinek nevéhez fűződik a férfiak és nők egyenlő fizetéséről szóló 1970-es törvény, valamint a munkásnők alacsony fizetése és rossz körülményei ellen küzdő Jayaben Desai is.

A lista egyetlen nem valódi szereplője Bridget Jones, az indoklás szerint a Helen Fielding írásaiban megjelenő karakter ugyanis nagy hatással volt arra, hogyan tekintenek magukra a nők.

A felsorolásba került az amerikai énekesnő, Beyoncé is. A műsor zsűrije szerint a szupersztár rendkívül mély hatása a brit nőkre jóval túlmutat zenéjén, kiterjed az öltözködésre, a táncra és az embereknek a saját magukról online sugárzott képére is. Kiemelték azt is: Beyoncé zenéjében nyíltan kiáll a feminizmus mellett, és a fekete nők jogaiért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.