Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. November 28. 08:58, hétfő | Helyi
Forrás: közlemény

Márton Áronnak helye van a nemzeti pantheonban – kiállítás Esztergomban

Márton Áronnak helye van a nemzeti pantheonban – kiállítás Esztergomban

A Márton Áron emlékév keretében létrehozott tablókiállítás az esztergomi Gyakorló Iskola aulájában kapott nemrég helyet.

A november 25-ei megnyitón számos elöljáró tette hangsúlyosabbá az 1896-ban született és 1980-ban elhunyt erdélyi püspök küzdelmes életéről szóló tárlat jelentőségét.

A házigazda esztergomi Keresztény Demokrata Néppárt nevében Szerencsés Gergely önkormányzati képviselő konferálta fel a jelenlévőket, így dr. Völner Pál igazságügyi államtitkárt, a Fidesz esztergomi elnökét, Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettest, a KDNP alelnökét, Gaál Endre nagyprépostot, Bánhidy László alpolgármestert és több megyei és város tisztségviselőt.

A prózai és zenei elemeket tartalmazó megnyitón a felszólalók az erdélyi püspök példamutató életútját, Székelyföldért, a kereszténységért, a vallásszabadságért, az emberi jogok, a magyarságért folytatott küzdelmes, bátor kiállását helyezték középpontba.



Völner Pál arra mutatott rá, hogy Márton Áronnak helye van a nemzeti pantheonban, mivel a diktatúra éveiben hite, hivatástudata minden romániai üldözött számára fogódzót adhatott, az elnyomó hatalommal szembeni bátor kiállása pedig példaértékű volt sokaknak.

Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes, a KDNP alelnöke egyebek mellett arra hívta fel beszédében a figyelmet, hogy Márton Áron püspök háromszorosan is a kisebbség lelki vezetője tudott lenni, hiszen hívőként egy ateista államban, római katolikusként egy görög-kelet aspektusú világban és magyarként Ceaușescu Romániájában harcolt alapvető jogokért.

Gaál Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke beszédében egy helyen az útmutató szentek és hősök egyikének nevezte Márton Áront, aki harcolt az első világháborúban, átélte a trianoni országcsonkítást, majd 1924-es pappá szentelése után megtapasztalta a kisebbségi létet, a második világháború szörnyűségeit, és életének legjelentősebb szakaszában pedig a román kommunista diktatúrát.



A kiállítás megnyitón két zenei produkció is emelte az est fényét, egyrészt elhangzott egy, a legendás püspök szülőhelyéről, Csíkszentdomokosról származó népdal, másrészt egy klasszikus gitáron bemutatott opusz is.
A Márton Áron püspök életét bemutató tablótárlat december 9-éig lesz látható az esztergomi Gyakorló Iskola aulájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban