Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 13. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Martonyi: rejtve bővítik hatáskörüket az EU-s intézmények

Martonyi: rejtve bővítik hatáskörüket az EU-s intézmények

Néha figyelmeztetni kell az Uniót saját alapértékeire - hangzott el azon parlamenti ünnepségen, ahol egyetemisták európai uniós tematikájú pályázatait jutalmazták. A Kövér László házelnök és Martonyi János külügyminiszter által meghirdetett tenderre 28 beadvány érkezett, a legjobbakat pedig összesen egymillió forinttal díjazták. Martonyi szerint az EU intézményrendszerére egyre inkább jellemző a 'lopakodó feladatkör-átvétel', ami a tagállamok és intézmények közötti szerepmegosztást is felboríthatja.

Zsárdi Péter, az Országgyűlés külügyi igazgatója köszöntötte csütörtökön az 2013-as 'Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a világban' című pályázat idei résztvevőit - a tendert egyébként 1996 óta minden évben meghirdetik, ez tehát a 17. alkalom. Zsárdi szerint a fiatalok ötleteire, meglátásaira nagy szükség van akkor, amikor 'az Európai Unió küzd magával és a világgal is, és rendszeresen emlékeztetni kell egyik fő alapértékére, a szolidaritás fontosságára' - a magyar kormány pedig rendszeresen meg is teszi ezt Zsárdi szerint.

Martonyi János köszöntő beszédében szintén utalt az EU-val kapcsolatos problémákra: mint fogalmazott, a szövetségen belül egyre inkább vitatott a feladatok megosztása - nehéz elhatárolni az Unió és a tagállamok felelősségi körét, Brüsszel részéről pedig jellemző a 'lopakodó feladatkör- átvétel', ami nem csak a központ és a tagállamok, de az egyes állami és nemzetközi intézmények együttműködését is problémássá teszi.

OrientPressnek nyilatkozva Martonyi később bővebben is kifejtette a 'lopakodó feladatkör -átvétel' veszélyeit. Mint rámutatott, az uniós integráció előtt jelenleg is sok a kihívás, jönnek az európai parlamenti választások, ami felértékeli a nemzetközi intézmények szerepét : bár az EU-s hivatalok burkolt hatáskörbővítő törekvései korábban segítették a Brüsszelhez való közeledést, ma már azonban kockázatot is jelentenek, felboríthatják a tagállamok és az intézmények közötti egyensúlyt - vélekedett a tárcavezető.

A külügyminiszter elismerően szólt az egyes pályaművekről, melyek közül többet a saját tárcája, de más minisztériumok is alkalmazhatnak: a 400 ezer forinttal jutalmazott fődíjas munka (Kiss István, Debreceni Egyetem ) például az uniós csatlakozás hazai gabonatermelésre gyakorolt hatását elemzi, illetve az EU 2014 utáni termelési kilátásait - Martonyi szerint ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosan hasznosítani tudja majd. A II. helyezett (Olasz Cintia, Pázmány Péter Katolikus Egyetem) az Európai Parlament jövőképéről írt, a II díjas pályamű (Wurtz Lilla, Széchenyi Egyetem) a nemzetközi együttműködés fejlesztési lehetőségével foglalkozott jutalomban részesült, míg a különdíjas (Soltész Petra, Miskolci Egyetem) az EU fenntartható energiapolitikáját választotta témájául.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).