Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 02. 08:04, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Másfél éven belül befejeződik az esztergomi vasútvonal villamosítása

Másfél éven belül befejeződik az esztergomi vasútvonal villamosítása

A 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklus vasútfejlesztésének keretében a fő törzsvonalak és a városi, elővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztésén lesz a hangsúly

- mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Becsey Zsolt kiemelte: a Budapest elővárosi vonalak közül jónéhány felújítása elindult már: nemrégiben helyezték újra üzembe az esztergomi vasutat, ennek villamosítása másfél éven belül befejeződik, és ezután a váci vonalhoz hasonlóan itt is a korszerű flirt motorvonatok járnak majd. Ezenkívül elindítják a százhalombattai elővárosi vonal felújítását, és ugyancsak tervben van a lajosmizsei vonal felújítása, illetve a ferihegyi összeköttetést biztosító vecsési vonal is korszerűsödni fog, de "ugyanúgy kalkulálunk azzal, hogy majd Veresegyház felé is elindítjuk az elővárosi közlekedést".

2020-ig, vagyis a jelenlegi európai uniós ciklus végéig ezer milliárd forint jut vasútfejlesztésre. Azzal kapcsolatban, hogy ez mire elég, Becsey Zsolt kifejtette: egyrészt a transzeurópai korridorok - Hegyeshalom-Lökösháza és a Bajánsenye-Záhony keresztvonalak -, fő törzsvonalak felújítása, amire 2030-ig kötelezettsége is van Magyarországnak. A rendelkezésre álló forrásokat másrészt a városi és elővárosi kötöttpályás fejlesztésekre használják, és vidéken is elindulnak a fejlesztések; példaként említette a szegedi elővárosi vonalakat.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az intermodális csomópont program keretében az autóbusz-pályaudvaroknál közvetlen átszállást hoznak létre a vasúthoz, emellett a városi, elővárosi közlekedésnél arra is törekednek, hogy metró vagy HÉV közvetlenül csatlakozzon a vasúti megállóhoz.

Szólt arról is, hogy kedden adták át a közel 20 milliárd forintos beruházással megújult váci vasútállomás épületét és vágányhálózatát, illetve az új biztosítóberendezéseket, emellett pedig fedett peronok épültek, és az aluljárók is megújultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.