Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 19. 07:36, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Másfélszáz év zenével és oktatással Esztergomban

Másfélszáz év zenével és oktatással Esztergomban

Stipkovits Fülöp: Az esztergomi zeneoktatás elmúlt másfélszáz éve című könyvének bemutatója a Városi Könyvtárban

Az 1928-ban alapított Esztergomi Zeneiskola, fennállásának 90 éves jubileumi évfordulója kapcsán idén számos kiemelt rendezvény kapcsolódik a város zenei tradíciójához. Ebbe a sorba illeszkedett a március 5-én az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola Alapítványa és a Helischer József Városi Könyvtár közösen megrendezett Stipkovits Fülöp: Az esztergomi zeneoktatás elmúlt másfélszáz éve -fejezetek a királyváros zenei életéből című könyvének bemutatója. A megjelent vendégeket Kovátsné Várady Eszter, a Helischer József Városi Könyvtár igazgatója kö-szöntötte. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta személyes élményeit a Zeneiskoláról, majd Romanek Etelka polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

Bánhidy Vajk moderátor ezúttal Stipkovits Fülöp szerzővel, Reményi Károly nyugalmazott zeneiskolai igazgatóval és Udvardyné Pásztor Ágnes jelenlegi igazgatóval beszélgetett. A könyvbemutatót a Balassa Bálint Vegyeskar és a Strigonia Vonósnégyes előadásai színesítették. A szerző, Stipkovits Fülöp jelenleg az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola szolfézstanára és igazgatóhelyettese, igen tekintélyes 394 oldalas könyve nagyszabású történeti áttekintést ad az esztergomi zeneoktatás elmúlt másfélszáz évéről.

A könyv gazdag és tanulságos keresztmetszetet ad a térség és Magyarország zenei életének, illetve zeneoktatásának kibontakozásáról. Esztergom kitörölhetetlenül tette le névjegyét hazánk kulturális, egyházi és nemzeti identitásának kialakulásában. A pezsgő szellemi és gazdasági környezet kedvezett az olyan haladó és innovatív kezdeményezéseknek, melyek országos szinten előremutató példát jelentettek. A XIX. század országos dalármozgalmától kezdve egy olyan fejlődési folyamat képe vetül szemünk elé, mely országos viszonylatban is jelentős epizódjai a magyar zeneoktatás kibontakozásának. Az esztergomi zeneoktatás másfélszáz évének bemutatása nemcsak helytörténeti szempontból érdekes, hanem fejezeteiben olyan egyetemes pedagógiai értékek tárulnak szemünk elé, melyek országos, sőt nemzetközi viszonylatban is hasznosítható közösség-fejlesztési példaként állhatnak előttünk. A könyv elsősorban nemcsak pedagógusoknak vagy helytörténeti kutatóknak, hanem a köz ügyeire hatást kifejtő polgármesternek, az iskola pedagógiai programjára befolyással bíró iskolaigazgatónak, a gyermeke boldogulását szem előtt tartó szülőnek vagy a köznevelés fejlesztésének irányvonalát kijelölő minisztériumi tisztségviselőnek is szól. Maradandó nyomot hagyott Esztergomban és döntő mértékben formálta kulturális karakterét a Kodály Zoltán zenei nevelési eszméinek megismertetése végett évtizedeken át megrendezett Nemzetközi Nyári Egyetem, a Szendrey-Karper László gitárművész által alapított Nemzetközi Gitárfesztivál, a Nemzetközi Liszt Hét, vagy a Tavaszi Dalosünnep. Megismerhetjük a város zenei együtteseit, kiemelkedő vezetőiknek az életpályáját. A könyv illusztrációkban rendkívül gazdag, meghívók, újságcikkek, évkönyvek, fényképek teszik személyessé a tanulmányt. A kötetet a Zeneiskola zenei vonalon továbbtanuló növendékeinek névsora, a Zeneiskola vezetői és ta-nárainak névjegyzéke és 50 oldalas színes képmelléklet zárja. A kiadvány megvásárolható 2300 forint egységáron az Esztergomi Zeneiskola titkárságán, valamint a Helischer József Városi Könyvtárban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT