Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2013. Május 02. 08:45, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/MTI

Másodfokú figyelmeztetések a várható heves zivatarok miatt

Másodfokú figyelmeztetések a várható heves zivatarok miatt

Várható heves zivatarok miatt több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mára mérsékelték a figyelmeztetést, de heves viharok jöhetnek.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott figyelmeztetés szerint a heves zivatar miatt Baranya, Somogy, Vas, Veszprém, és Zala megyékre másodfokú, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyékre, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az MTI-hez kora este eljuttatott előrejelzésében a meteorológiai szolgálat azt írta: csütörtök délutántól, estétől a Dunántúlon több helyen intenzív zivatar várható. Mint kifejtették: délután még inkább csak a nyugati, délnyugati országrészben (az Alpokalján) alakulnak ki zivatarok, melyeket viharos szélroham, felhőszakadás és jégeső kísérhet. Este már a Dunántúl nagyobb részén is lehetnek zivatarok, amelyek helyenként 90 kilométer per órás erősséget meghaladó széllökésekkel járhatnak, továbbá nagy méretű jég is hullhat - tették hozzá.

A napi középhőmérséklet főként délen, városi környezetben 25 Celsius-fok közelében alakul. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható.

Mára már a tegnap kiadott másodfokú figyelmeztetést mindenhol mérsékelte a meteorológiai szolgálat, de ezzel együtt több további megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt. Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban sok esőre, illetve zivatarokra kell készülni.

Vihar, figyelmeztetés, heves zápor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg mind a várható heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint a főváros területén.

Emellett két további megyében - Győr-Moson-Sopron és Vas - csak a felhőszakadás miatt van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés. Vagyis ezeken a területeken is arra kell készülni, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtök délelőtt az ország nyugati harmadán fordulhat elő kis eséllyel, gyengébb intenzitású zivatar. Majd délutántól előbb a Dunántúlon, majd a középső és északi országrészben is jelentősen nő a zivatarok kialakulásának esélye. A Tiszántúl legnagyobb részén viszont éjfélig nem valószínű csapadék - tették hozzá.

Kiemelték: a nyugati, északnyugati megyéket leszámítva olyan heves zivatar is kialakulhatnak, amelyeket óránként 90 kilométer feletti széllökések és jégeső kísérhet.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 32, de a Nyugat-Dunántúlon 19 és 24 fok között várható. Késő estére 15-23 fokig hűl a levegő. Az UV-B sugárzás maximuma csütörtökön is elérheti a 6,5-ös értéket, amely már erős sugárzást jelez. E szerint akár 20 perc alatt is le lehet égni a napon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 09. 09:49, csütörtök | Helyi

KUBÓ ÉVA KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Kubó Éva képzőművész kiállítását nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány 2023. március 4-én a Kapcsolatok Házában.

2023. Március 09. 09:42, csütörtök | Helyi

ÖRMÖHÍR A VÁRMÚZEUMBAN

Az Eurohíd Alapítvány 2023. március 1-jén nyitotta legújabb kiállítását az Esztergomi Vármúzeum nagytermében.

2023. Február 15. 09:55, szerda | Helyi

Nem világít többé az ikonikus felirat: lebontják Dorog legmagasabb épületét

Már nem világít többé a dorogi éjszakai panoráma elengedhetetlen eleme, az „RG” felirat, napokon belül pedig megkezdődik a város legmagasabb épületének bontása is.

2023. Február 15. 09:49, szerda | Helyi

HEGYVÁRI DÁVID KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Az Eurohíd Alapítvány kiállításai során nagyon szeretünk a helyi művészek mellett, Esztergomban még kevésbé ismert alkotókat is bemutatni.