Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Május 16. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter/fotó: MTI

Még többet késik a teljes vasútvonal megnyitása

Még többet késik a teljes vasútvonal megnyitása

Tovább csúszik az Esztergom-Budapest vasútvonal teljes felújításának az átadása, de várhatóan augusztus végén megnyitja az egész szakaszt a beruházó. Addigra elkészül az ürömi körforgalom és több kapcsoló útfejlesztés.

Már igazán a hajrájához ért az Esztergom-Budapest vasútvonal felújítása. Az utazóknak azonban még várniuk kell arra, hogy teljes szakaszon vonatozhassanak. Tél végén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) ugyan még azt ígérte, hogy az iskolai szünet kezdetén, június 19-én útjukra indulhatnak az első vonatok, amelyek már Esztergom és Budapest között végig közlekednek. Erre azonban, mint Loppert Dániel a NIF kommunikációs vezetője elmondta, a nyár eleje helyett csak augusztus végén nyílik majd lehetőség. Még ugyanis egyeztetések folynak, hogy hol milyen munkák szükségesek még illetve hol kell még emiatt vágányzárat bevetni.

A kivitelező műszakilag már átadta a három részre bontott beruházás első két ütemét – az Esztergom-Piliscsaba, valamint a Piliscsaba-Pilisvörösvár közötti pályát – ám a harmadik szakaszon még jelenleg is zajlanak a munkák.

„A vasúti pálya teljesen elkészült, a kapcsolódó út- és műtárgy építések mellett (solymári bekötő út), peron, perontető és P+R parkoló építések vannak még folyamatban. Solymáron, Pilisvörösváron és Piliscsabán az állomásépületek felújítása folyik. Zajlik emellett a biztosítóberendezés telepítése és tesztelése” – részletezte Loppert Dániel.

A NIF szóvivője hozzátette, a biztosítóberendezések munkálatai év végéig még eltartanak, ez azonban a vonatközlekedés megindulását követően nem akadályozza a vasúti forgalmat.

A vasútfejlesztéshez kapcsolódó útfejlesztések közül a oldalon még ideiglenes nyomvonalon halad a forgalom. Emellett épül a Solymárra vezető út és a hozzákapcsolódó új, külön szintű csomópont, júliusra pedig elkészül az ürömi körforgalom. Mindezen felül szintén készül a Bécsi útra csatlakozó felüljáró, és az Aranyvölgy utca kiszélesítése is, melyen kerékpárút és járda is épül. Várhatóan ez utóbbi kettő év végéig elkészül.

A nyár végén megnyíló teljes szakaszon egyelőre még a megszokott Siemens kocsikkal utazhatunk, hiszen a közbeszerzési pályázat kiírását követően a MÁV Zrt. csak jövőre kezdi el az egész szakasz villamosítását. Az új Flirt szerelvényekkel ezt követően legkorábban majd 2016 második felében közlekedhetünk Esztergom és Budapest között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT