Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Március 17. 11:27, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási platform

Megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási platform

Március 16-án, csütörtökön 15 órakor ünnepélyes keretek között a Megyeházán 31 szervezet látta el kézjegyével azt az alapító okiratot, amely életre hívja a megyei klímaváltozás okozta környezeti kockázatok elkerüléséért és a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodásért tenni akaró szervezetek platformját.

A megjelent platform tagokat, önkormányzatokat, államigazgatási szerveket, gazdasági szervezeteket és érdekképviseleteket és környezetvédelmi civil szervezeteket Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, majd Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntötte. A projekt részleteit Borsó Tibor, a megyei közgyűlési alelnöke és dr. Mezősi Balázs, a megyei klímastratégiát készítő szervezet szakmai vezetője ismertette. Az eseményen jelen volt a megyei klímastratégiák módszertanát jegyző Klímabarát Települések Szövetségének képviseletében Újhelyi Márta és Oláh András is.

Mint már ismert, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nyertes projektjének köszönhetően, 2016. szeptember 1-jétől egy 18 hónapos futamidejű projektet valósít meg „Komárom-Esztergom megyei klímastratégia készítése és éghajlat-változási platform létrehozása” címmel, 30 millió Ft európai uniós támogatásból. Ennek keretében széleskörű partnerség mellett klímastratégiát készít a megye egész területére és létre hozza a megyei szintű éghajlat-változási platformot is. A projektben ezen túl még számos elem szerepel, hiszen konferenciák, worshopok, lakossági nyilvánossági akciók és a társadalom teljes vertikumát lefedő szemléletformálási akciókat is megvalósítanak.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak a megyei platform létrehozásával nem titkolt célja, hogy a stratégiában lefektetett célokat valóra is váltsák! Ehhez akcióterv és életképes, a helyi igényekre alapozott projekt javaslatok szükségesek, amiket egy megyéhez köthető, szakmai szervezetek alkotta közösség „álmodhat meg” és közvetíthet azok tényleges megvalósítói számára. A Megyei Önkormányzat Hivatalán belül létrehoztak egy éghajlat-változási platform titkárságot is, melynek az a feladata, hogy szemléletformálási akciókat szervezzen és a projekt keretében megszerzett ismereteket minél szélesebb körben terjessze. A titkárságot a fenntartási időszakon túl is működtetni kívánják. Ma már bármilyen uniós forrásszerzés esetén be kell mutatni a fejlesztés klímakockázatait, a titkárság a felhalmozott ismeretek birtokában, ezekben az esetekben is segítséget nyújthat.

Az esemény a nemrég zárult projektlogó pályázat díjazásával zárult. A tatabányai EDUTUS Főiskola bevonásával megvalósult pályázat eredményes volt, hiszen remek pályaművek születtek. A megye valamennyi pályázó munkáját elismerte egy emléklappal. A győztesnek járó díjat – egy tabletet - Hudák Tibor Ferencnek, a győztes pályamű megalkotójának Popovics György, Borsó Tibor és Vavra Gábor a Főiskola vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója adta át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.