Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. November 13. 15:14, vasárnap | Külföld
Forrás: Orientpress.hu

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Görögországban pénteken tette le az esküt a pártonkívüli Lukasz Papademosz az Európai Központi Bank korábbi alelnöke által vezetett válságkezelő kormány.

Mandátuma az október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól, ezért cserébe Görögország hozzájutna az euróövezet 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagjához.

Görögországban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először kerültek be a kormányba a szélsőjobboldal képviselői. Evangelosz Venizelosz maradt az új görög kormány pénzügyminisztere. Az átmeneti kormányt Lukasz Papadémosz vezeti, egyaránt tartalmaz minisztereket a két legnagyobb pártból, az eddigi kormányzó szocialistáktól, illetve az eddigi ellenzéki Új Demokrácia pártból.A szakértői kormány munkája 120 vagy 150 napig is eltarthat - jelentette ki Théodorosz Pangalosz, aki a kormányváltás ellenére megőrizte miniszterelnök-helyettesi posztját. A jövő év első negyedében kell a kabinetnek előkészítenie az előre hozott választásokat, s annak lebonyolításáig biztosan hivatalban marad. A nemzeti egységkormányban 17 miniszter van, akik közül 14 szocialista párti, kettő konzervatív, egy pedig szélsőjobboldali.

A görögök eközben mintegy ötmilliárd eurónyi megtakarítást vontak ki az elmúlt egy hét alatt a bankokból a mélyülő politikai válság és az euróövezeti kilépés miatt. Ez a lakosság összes megtakarításának 3 százaléka.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.