Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 01. 08:40, kedd | PR
Forrás: (x)

Megállt az ingatlan áremelkedés Komárom-Esztergom megyében

Megállt az ingatlan áremelkedés Komárom-Esztergom megyében

Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért.

A covid, majd az Orosz-ukrán háború hatására kialakult áremelkedés, kamatemelés és az energia jelentős drágulása úgy tűnik, kiszúrta az ingatlanlufit. A változások már jól láthatóak az ingatlanpiaci statisztikákon. Több megyeszékhelyen is megállt az árak emelkedése és az ingatlan keresők is elég visszafogottan keresgélnek.

Ingatlan keresések száma 2021-ben és 2022-ben

Minden évben január hónapban keresnek a legtöbben ingatlant . Ez így volt 2021-ben és 2022-ben is. Viszont a két évben nagyon különbözően alakult az ingatlan kereslet.

A 2021-es évben október 22-ig többnyire egyenletesen csökkent az ingatlan keresések száma, míg 2022-ben nyár elején és nyár végén is megugrott az ingatlan kereslet több hétre is.

A 2022-es nyár végi nagyobb érdeklődésnek az energia drágulás bejelentése vetett hirtelen véget. Szeptember első 3 hetében jelentős visszaesést tapasztalhattak a keresletben az ingatlan értékesítők. Az ingatlanok iránti érdeklődés 20-25%-al esett vissza nagyon rövid idő alatt.Ingatlan kereslet különbségei

Természetesen az ingatlan keresletben is jelentős különbségek vannak az országon belül. Az alábbi ábrán 2022 október első 3 hetének ingatlan keresési különbségei láthatók.

Ahogy a fenti képen is látható, Komárom-Esztergom megyében jelentősen visszaesett az ingatlanok iránti kereslet. Akit érdekel most eladó ház Tatabánya városában, annak most jó esélye lehet egy kicsit nagyobb alkura.

Használt lakások árváltozása 2022-ben

A legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten 2022-ben is tovább drágultak a lakások. Augusztusban és szeptemberben viszont több megyeszékhelyen is megállt az áremelkedés, vagy még csökkenni is kezdett a használt lakások átlag négyzetméterára. Az ingatlan kereslet csökkenése miatt az eladók kénytelenek egyre többet engedni a kínálati árból.

Már a megyeszékhelyek 60%-ánál megállt az áremelkedés, vagy csökkenni kezdett a használt lakások átlagos négyzetméterára. Budapesten szeptemberben csak pár száz forinttal emelkedett az átlagos négyzetméterár az augusztushoz képes.

Akit inkább jobban érdekel eladó lakás Tatabánya városában, az azt láthatta, hogy a használt lakások ára júniusban volt a lemagasabb, majd augusztusig folyamatosan csökkent pár ezer forinttal. Szeptemberben ismét egy kis áremelkedés volt tapasztalható.

A használt házak ára Dorogon is hasonlóan változott, mint Tatabányán és van jó néhány befektetésre is alkalmas eladó ház Dorog városában is. Eladó lakásokból kicsit nagyobb a választék Dorogon, így akit jobban érdekel eladó lakás Dorog városában, az könnyebben találhat magának megfelelőt.

Esztergomban az ingatlanok ára szeptemberben nagyobb mértékben csökkent augusztushoz képest, így akit érdekel eladó lakás Esztergom városában, az is jól járhat a közeljövőben. Vélhetőleg az árak októberben is tovább csökkennek a kereslet visszaesése miatt. Természetesen befektetésre alkalmas eladó ház Esztergom városában is található bőséggel.

A magas inflációt figyelembe véve azt lehet mondani, hogy a reál árak emelkedése már minden megyeszékhelyen megállt. Sok helyen már jelentős csökkenést is tapasztalhatnak a használt lakást keresők.

Várhatóan a kisebb és az energiatakarékos házak és lakások ára tovább fog emelkedni, míg a kevésbé korszerűek ára jelentősebben csökkenni fog, vagy csak kismértékben fog emelkedni az infláció miatt. Gyors áresés valószínűleg nem fog bekövetkezni az ingatlanpiacon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.