Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 24. 17:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Megfertőződött egy magyar a koronavírussal Japánban

Megfertőződött egy magyar a koronavírussal Japánban

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Menczer Tamás sajtótájékoztatóján közölte: a japán hatóságok tájékoztatása szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírus tesztje.

A Diamond Princess óceánjárót február 5-én vesztegzár alá vonták Jokohamánál. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló - tette hozzá.

Elmondta: egyikük koronavírustesztje pozitív lett. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba.

A fertőzött magyar tünetmentes; nem lázas, nem köhög és azt mondja, hogy jól van. A tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele - fűzte hozzá.

A továbbiakban arról szólt, hogy Olaszország öt tartományában regisztráltak fertőzötteket. Ezek Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemont és Lazio, ám a fertőzés gócpontja Lombardiában és Venetóban található.

Azt kérik minden magyar állampolgártól, hogy csak valóban halaszthatatlan esetben utazzon a fertőzés gócpontjának számító két tartományba - mondta Menczer Tamás, hozzátéve, ugyanakkor minden olaszországi utazást "tegyenek alapos megfontolás tárgyává".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a milánói és a római magyar külképviseleteken létrehozott segélyvonalat csak baj esetén tárcsázzák.

Segélyhívás egyelőre egyik számra sem érkezett, viszont sok az olyan hívás, amely feleslegesen terheli a vonalat - magyarázta.

A fertőzési gócoknak számító településeket - folytatta - vesztegzárat rendeltek el az olasz hatóságok, ám a külügyi szolgálat információi szerint egyetlen magyar sem tartózkodik a lezárt területeken.

Hangsúlyozta, hogy a fertőzés gócának számító régiókban szünetelnek a nyilvános rendezvények, az oktatás, a kereskedelmi tevékenység és áll a tömegközlekedés. Este 6 után zárva tartanak a szórakozóhelyek és ugyancsak zárva van például a milánói Scala és a milánói dóm is - sorolta az államtitkár.

Azt is közölte, hogy Kínában 171, az öt legfertőzöttebb kínai tartományban 20 magyar tartózkodik.

Valamennyien jól vannak - mondta Menczer Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.