Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Május 17. 08:33, hétfő | Belföld
Forrás: Infostart

Meghalt Szeremley Huba

Meghalt Szeremley Huba

Életének 81. esztendejében elhunyt Szeremley Huba borász, aki nem csak a szőlő nedűjének minőségi feldolgozásával, hanem kalandos élete miatt is az ország egyik legismertebb, legizgalmasabb borásza volt.

Szeremley Huba Budapesten született 1940-ben. Gépészmérnőkként végzett, de teológiát és orvostudományt is tanult, majd 27 évesen egy sportrepülővel Ausztriába disszidált. Vagyonát Afrikában szerezte, de élt Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban is. A rendszerváltáskor, amikor hazatelepült, az egyik leggazdagabb embernek számított az országban. A Balaton szerelmesként nem a fővárosban, hanem a magyar tenger mellett tette le a voksát. Nevéhez fűződik Badacsony újbóli felemelkedése, általa került fel a térség és a borvidék ismét a térképre, ugyanis Szent Orbán pincét több vállalkozással együtt. Bár borász végzettsége nem volt, mégis elkötelezett volt a tájegységre, az adott terroirra jellemző kiváló bor előállítása mellett. Így került újra a köztudatba és vált minőségi badacsonyi termékké a szocialista időszakban lejáratott Kéknyelű és Szürkebarát.

Szeremley itt alapította meg az ország 18 vezető pincészetét képviselő Pannon Bormíves Céhet, amely Badacsony és a balatoni régió legismertebb birtokait és borait tömörítette. Sikeres vállalkozó volt, de vállakozásait inkább csak elindítani szerette. Kalandor természete miatt mindig az újdonság érdekelte. Több dologba is belefogott.

Nem csak a borászatban szeretett volna az alapokhoz visszatérni, hanem a balatoni ökoszisztéma helyreállítása is izgatta, emiatt fogott bele például a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítésébe. Szenvedélyes vitorlázó volt, aki még a hetvenes évei közepén is rendszeresen kihajózott. Időnként a magyarnál nagyobb tengerekre is.

Jó ember volt, azért sokan kihasználták, melynek köszönhetően vagyona is megcsappant.”- írja róla Jásdi István borász nekrológjában.

Az utóbbi évtizedben Szeremley korábbi 20 milliárdra becsült vagyona a töredékére zsugorodott. 2015-ben nyomozás indult ellene, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt, ezért nem sokkal később birtokainak jelentős részét el kellett árvereznie. Szeremley az utóbbi időkben visszavonultan egy badacsonytördemici házban. Egyes lapinformációk szerint tavalyig négy agyvérzése is volt.

Szeremley Huba 2021. május 15-én, 81 esztendős korában távozott az élők sorából.


Fotó: elitbor.hu/boraszat/szeremley-huba/
.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.