Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Február 10. 08:06, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Meghirdették az idei kerékpárosbarát pályázatokat Esztergomban

Meghirdették az idei kerékpárosbarát pályázatokat Esztergomban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség kedden Esztergomban meghirdette a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely 2016 pályázatot.

A részletes információk a kerekparosbaratpalyaztok.hu oldalon találhatók - mondta el a szövetség elnöke, Csikai Mária.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja a kerékpározás elterjedését, a 2007 és 2013 közötti időszakban 850 kilométer kerékpárút épült, ebből 580 kilométert 2010 után építettek.

A politikus ismertette, együttesen 750 kilométernyi szakasz építése van előkészítve, a tervek szerint 2020-ig mintegy 50 milliárd forintból újabb 1000-1500 kilométerrel bővülhet a magyarországi hálózat.



Csikai Mária felidézte, hogy 2015-ben 142 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel egy év alatt megduplázódott a pályázók száma, és 122 pályázó bizonyult méltónak a kerékpárosbarát cím viselésére.

A szövetség idén erőteljesebben szeretné bevonni a munkahelyeket. A pályázatok április másodikáig adhatók be, idén a szövetség nem hosszabbítja meg a határidőt. A pályázat eredményhirdetése és a díjátadó május végén lesz Nyíregyházán - ismertette Csikai Mária.

Romanek Etelka Esztergom polgármestere hozzátette: különösen büszke arra, hogy Esztergom egy olyan országos rendezvénynek ad otthont, mely igazi huszonegyedik századi, előremutató program nyitánya. Beszédében rámutatott, hogy a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely koncepció előzménye máris megvalósult Esztergomban, amikor két éve az országban először aratott sikert a rendszerszintű közösségi kerékpárközlekedés.

A kampányindító után a résztvevők látogatást tettek Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyárában, az esztergomi ipari parkban működő Neuzer Kft.-nél.

A Neuzer Kft. hozta létre az ország első közösségi kerékpárkölcsönző hálózatát Esztergomban, majd a rendszert bevezették Győrben, Hévízen, illetve átadás előtt áll Nagykanizsán és Miskolcon - mondta el az MTI-nek Neuzer András, a társaság tulajdonosa.



A Neuzer Kft. 2015-ben 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el, kilencvenezernél több kerékpárt gyártott, a felét exportra. A cégcsoport Magyarországon 110 saját és 60 kölcsönzött munkavállalót foglalkoztat, elsősorban saját fejlesztésű és tervezésű kerékpárokat készítenek. Termékeiket belföldön saját hálózatukban, üzletláncokban, külföldön nagykereskedők közreműködésével értékesítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.