Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2022. Március 28. 11:00, hétfő | Belföld
Forrás: infovárosok/magyar közút

Megrendült mentős kéri, hogy vigyázzunk az úton dolgozókra - VIDEÓ

Megrendült mentős kéri, hogy vigyázzunk az úton dolgozókra - VIDEÓ

Az Országos Mentőszolgálat mentőtechnikusa, Böősi Zoltán is ott volt az M1-es autópályán tavaly októberben, miután a Magyar Közút egyik dolgozóját halálra gázolta munkavégzés közben egy kamionos.

A megrendült mentős önként jelentkezett a Közútnál és videóban üzen a közlekedőknek, arra kérve őket, hogyha közutas autót látnak, lassítsanak és tartsák be a szabályokat. Kérése különösen aktuális, ugyanis országszerte elindultak a tavaszi útfelújítások és mérnökségi javítási munkák, így sok helyen találkozhatnak a közlekedők az úton dolgozókkal.

A Magyar Közút „Biztonságunk az Ön kezében van” kampányának részeként évek óta igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy figyeljenek az úton dolgozó közutasokra, hiszen ők is hús-vér emberek, akiket hazavárnak. A kampány nem veszít érvényéből, hiszen 2016-2021 között összesen 5 halálos, 1 súlyos, 43 személyi sérüléssel járó és 32 kvázi munkabalesetet okoztak felelőtlen közlekedők közutas munkaterületek környezetében. 2021-ben a gyorsforgalmi utakon, terelésben történt személyi sérüléses balesetekből közel száz esetet tart nyilván a társaság, csak tavaly 19 alkalommal hajtottak ütközési energialenyelő szerkezetbe és 26 alkalommal mérnökségi gépkocsiba. 2021-ben továbbá sajnos két halálos munkabaleset is történt, amit figyelmetlen közlekedők okoztak.

Az egyik végzetes esetnél a szakemberek az M1-es autópálya lébényi szakaszán építettek ki egy terelést, a munkaterületet ütközési energiaelnyelő modullal felszerelt több tíz tonnás teherautóval biztosították. Egy kamionos ugyanakkor az előjelzéseket nem vette figyelembe és szinte fékezés nélkül akkora erővel csapódott az energiaelnyelővel szerelt gépnek, hogy azt az oldalára borította és betolta a munkaterületre. Sajnos a balesetben a teherautó előtt lévő brigádszállító járműnél tartózkodó egyik szakember a gép alá szorult, életét a kiérkező szakemberek már nem tudták megmenteni.

Az eset kapcsán a helyszínen kint lévő mentőtechnikussal készült videó.

A Közút is kiemelten arra kér tehát minden autóst, hogy a kihelyezett jelzéseknek megfelelően, körültekintően közlekedjenek az utakon dolgozók és saját testi épségük érdekében is. A kedvező időjárással ugyanis ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a szakemberek a közúti munkálatokhoz, a tervek szerint 2022-ben összesen több mint 1500 kilométeren újulhatnak meg országos utak. Ezen kívül a napi üzemeltetési és fenntartási munkák, így a lokális és nagyfelületű beavatkozások során is találkozhatnak az utakon a Közút mérnökségi munkatársaival. Valamennyi munkavégzés forgalom- és sebességkorlátozással jár, ami fokozott figyelmet igényel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől. Így érdemes még utazás előtt tájékozódnia az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről, korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 14:20, szerda | Belföld

Petőfi 200 - Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé az OSZK online adatbázisában

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült szerdától az Országos Széchényi Könyvtár(OSZK) internetes tartalomszolgálatatása, a Copia.

2023. Március 22. 14:18, szerda | Belföld

Hamis autódiagnosztikát kínált a webáruházában

A NAV munkatársai hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le nagy mennyiségben egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól.

2023. Március 22. 11:53, szerda | Belföld

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

2023. Március 22. 11:45, szerda | Belföld

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta.