Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2021. Április 08. 07:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő

Megrongálták a Mogyoró-hegyi méhecske hotelt.

Megrongálták a Mogyoró-hegyi méhecske hotelt.

Alig egy hónapja helyezték ki a beporzó rovaroknak szánt lakhelyet, valakik máris megrongálták.

Sokan látogatnak hétvégente a népszerű kirándulóhelyre a visegrádi Mogyoróhegyre. Ott került kihelyezésre egy, a rovarok szaporodását elősegítő lakhely.

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola munkatársai alig egy hónapja készítették el a beporzó rovaroknak szánt menedéket, azt valakik máris megrongálták. Sajnos az utóbbi évtizedekben fokozódó mértékben kerültek előtérbe a beporzást végző rovarok, az őket érő súlyos egyed- és fajszám csökkenés miatt. Beporzó rovarok nélkül az emberiségnek pár éve lenne hátra hangoztatják a szakemberek.A beporzó rovarok végzik el a virágos növények döntő hányadának megtermékenyítését, nélkülük az egynyáriak egy, a kétnyáriak két éven belül tűnnének el – de még az évelők hátralévő ideje is meg lenne számlálva.

"Dugó-húzó játéknak használják egyes "kirándulók" méhecskehotelünket! Virágvasárnapi hétvégén ismeretlenek megrongálták a beporzó rovarok számára kihelyezett eszközünket.És majd ők fognak csodálkozni, ha néhány év múlva nem lesz már gyümölcs?" -áll egy bejegyzésben.


A Pilisi Parkerdő arra kér minden kirándulót, hogy továbbra is tartsa tiszteletben az épített és természetes környezetet, és vigyázzon az állat- és növényvilág minden élőlényére.


A kép a kihelyezéskor készült.

Fotó: Pilisi Parkerdő

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 11. 19:07, vasárnap | Helyi

Pilinszky Bordalát zenésítették meg a költészet napjára

A magyar költészet napját és egyben a Pilinszky 100 centenáriumot, Pilinszky János : Bordal versének feldolgozásával köszönti Strausz Eszter, Vörös László és zenésztársaik.

2021. Április 10. 08:39, szombat | Helyi

Április 17-től, szombattól újra lehet nyilvános szentmiséket tartani

Erdő Péter bíboros rendelkezését tegnap tette közzé a Főegyházmegye hivatalos oldalán, melyben többek között az áll, hogy április 17-én, szombattól ismét a nép részvételével lehet szentmiséket tartani.

2021. Április 10. 08:01, szombat | Helyi

Tekerj és irány Esztergom!

A SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat a napokban bővült Esztergomban egy új pihenőhellyel. Az Erzsébet parkban kényelmes padok, asztal és biciklitároló várja a kétkeréken túrázókat vagy csak az erre sétálókat.

2021. Április 10. 07:37, szombat | Helyi

Egy hónapig ingyen használhatják az esztergomiak a Zöld Busz tesztjáratát

A Zöld Busz Program keretében 2021.04.12. és 05.08. között egy Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz közlekedik majd teszt jelleggel Esztergomban.