Városlista
2023. március 27, hétfő - Hajnalka, Lídia, Auguszta

Hírek

2022. Január 26. 14:31, szerda | Helyi
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Mégsem épül meg Dömösön a grandiózus Dunakanyar Látogatóközpont

Mégsem épül meg Dömösön a grandiózus Dunakanyar Látogatóközpont

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a weboldalán adta hírül, hogy az eredeti tervek szerinti látogatóközpont nem valósul meg, mivel a pályázati forrás felett rendelkező GINOP Irányító Hatóság úgy döntött, hogy eláll szerződéstől.


A 100%-ban támogatott beruházás támogatási összege: 1 376 833 425 Ft lett volna, ettől állt el még tavaly nyáron több, sikertelen közbeszerzési eljárást követően a GINOP Irányító Hatóság.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán az alábbiak olvashatók:

„A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben pályázati (GINOP) támogatással kezdte meg Dömösön a Dunakanyar Látogatóközpont megvalósítását. Igazgatóságunk saját költségvetésből előlegezte meg a projekt előkészítését. Sajnos több sikertelenül zárult közbeszerzési eljárás után a GINOP Irányító Hatóság (továbbiakban IH) 2021 júliusában döntött a támogatási szerződéstől való elállástól. (Az elvont forrás felhasználásáról is a GINOP IH hoz döntést.) Bár a korábbi grandiózus tervek megvalósítása így egyelőre forráshiány miatt nem lehetséges, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontjának megvalósítását továbbra is fontos célnak tartjuk. Ennek érdekében terveink között a területen álló 100 éves épület, az egykori Bergmann Panzió felújítása szerepel.”

A meg nem valósult látogatóközpontban helyet kapott volna egy interaktív kiállító és bemutató tér, konferenciaterem, büfé, ajándékbolt, és egy multifunkciós kert, ahol Dunát formázó tanösvény állatsimogató és játszótér is lett volna.

Az elvetett tervek szerint a Bergmann Panzióból modern, erdei iskola került volna kialakításra vizesblokkokkal és melegítő konyhával.

A Nemzeti Park nem tett le a látogatóközpont megvalósításáról, igaz egyelőre szerényebb anyagi lehetőségek mellett kezdenek hozzá, melynek fontos eleme Dömös település egyik ikonikus épületének, a Bergmann Panziónak a felújítása lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 09. 09:49, csütörtök | Helyi

KUBÓ ÉVA KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Kubó Éva képzőművész kiállítását nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány 2023. március 4-én a Kapcsolatok Házában.

2023. Március 09. 09:42, csütörtök | Helyi

ÖRMÖHÍR A VÁRMÚZEUMBAN

Az Eurohíd Alapítvány 2023. március 1-jén nyitotta legújabb kiállítását az Esztergomi Vármúzeum nagytermében.

2023. Február 15. 09:55, szerda | Helyi

Nem világít többé az ikonikus felirat: lebontják Dorog legmagasabb épületét

Már nem világít többé a dorogi éjszakai panoráma elengedhetetlen eleme, az „RG” felirat, napokon belül pedig megkezdődik a város legmagasabb épületének bontása is.

2023. Február 15. 09:49, szerda | Helyi

HEGYVÁRI DÁVID KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Az Eurohíd Alapítvány kiállításai során nagyon szeretünk a helyi művészek mellett, Esztergomban még kevésbé ismert alkotókat is bemutatni.