Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2015. Június 08. 09:47, hétfő | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Megújuló játszóterek városszerte

Megújuló játszóterek városszerte

Megújul kilenc óvodai udvar és öt köztéri játszótér Esztergomban. Utóbbiak közül az Aranyhegyi már el is készült, a napokban pedig elkezdődött a szentgyörgymezői játszópark felújítása is.

Új eszközöket kapott az óvodai udvarok közül a Bánomi, az Aranyhegyi, a Honvéd utcai óvoda, ahol a napokban zajlott le a gumiburkolatok öntése, köszönhetően az esztergomi játszótér-felújítási programnak. Ennek keretében még az első ütemben megújul a Belvárosi óvoda udvara is, ahová szintén a napokban kerülnek ki az új, korszerű játékok és eszközök.

A második fázisban június végéig megszépül a Szentgyörgymezei, a Kertvárosi, a Zöld, az Angyalkert és az Erzsébet királyné úti óvoda, valamint új közterületi játszótér épül Esztergom-Kertvárosban, Pilisszentléleken, a Szentgyörgymezői lakóparkban, utóbbi esetében a játszótér mellett „Fitnessz és Street Workout” park is létesül. Mindemellett a Babits iskolával szembeni régi „dühöngő területen” egy kültéri „Street Workout” parkot alakítanak ki.

Makove Zsolt, a Magyar Játszótér Szövetség alelnöke szerint az esztergomi játszóterek tervezésénél fő szempont volt a gyerekek mozgási és szellemi fejlődését segítő játékkombinációk kihelyezése, amelyek nemcsak egy-egy játékfunkciót tartalmaznak, hanem több mászási, csúszási, illetve a szellemi fejlődésüket segítendő szerepjátékok eljátszását teszik lehetővé. A játszótér-szakértő hozzátette, mindezekhez hozzátartozik az esésmagasságnak megfelelő ütéscsillapító burkolat kialakítása. Esztergom a hosszútávon olcsóbb és sokkal korszerűbb öntött gumi burkolatot választotta, aminek a homokkal szemben előnye, hogy nem kell cserélni, nem hordják be a gyerekek a csoportszobákba, tisztább és kulturáltabb játékot tesznek lehetővé.

„Meglepő a gyerekek számára a komplex játékok mérete. A Kolumbus hajóján például 30-40 gyerek tud kényelmesen egy időpontban játszani. Ez nemcsak a gyerekek mozgását segíti, hanem a szocializációjukat is, megtanulnak egymással kommunikálni, ösztönzik, inspirálják egymást” – folytatta Makove Zsolt.

Természetesen a komplex nagy játékok mellet megtalálhatóak a hagyományos játszótéri eszközök is, mint a hinták, a közkedvelt madárfészek hinta, mérleg hinták, vagy a rugós játékok, nyújtók, különböző átjáró hidak és alagutak, illetve rajztáblák. A játszóterek mellett a szintén hamarosan elkészülő fitneszpark berendezései pedig úgy lesznek kialakítva, illetve összeválogatva, hogy minden izomcsoportot meg lehessen mozgatni rajtuk.

Romanek Etelka polgármester a játszótér felújítás program kapcsán kifejtette, hogy az elmúlt években egyáltalán nem jutott forrás a karbantartásra sem, emiatt most gyakorlatilag teljesen meg kell újítani a játszóparkok eszköztárát. Az önkormányzat a projektet saját forrásból fedezi, melyre a városvezetés 135 millió forintot különített el.
„Az elsősorban Erős Gábor és Sasvári Viktor képviselők által koordinált felújítási program tervezésekor az eredeti elképzelésekhez képest sikerült elérni, hogy a rendelkezésre álló források terhére további két köztéri játszótér, valamint Fitneszpark és Street Workout pályák épülhessenek” – hangsúlyozta a polgármester.

+1 játszópark

A Megszépül a Városom! program keretében további egy közterületen létesül játszópark Esztergomban. A többkörös szavazás eredményeként a Pór Antal téren létesítenek játszóteret a program szervezői. A tervek szerint a park kettős funkciót kap: játszótérként és pihenőparkként újul meg a Belvárosi templom előtti zöldterület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.