Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 13. 07:09, péntek | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megvan, hogy mikor választanak új államfőt

Megvan, hogy mikor választanak új államfőt

Várhatóan az április 23-án kezdődő parlamenti héten választanak új köztársasági elnököt – derült ki a házbizottság csütörtöki ülésén, ahol szóba került a jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalása is.

Ennek kapcsán a Jobbik azt közölte, hogy a jövőben szeretnének „jobban odafigyelni” arra, mikor, mi hangzik el.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a házbizottság ülésén Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki feladatait ellátó alelnöke arról tájékoztatta a frakciókat, hogy bár pontos időpontot nem tud közölni, de várhatóan az április 23-i héten lesz esedékes az államfőválasztás. Lezsák Sándor közölte: akkor határoz majd meg pontos időpontot a köztársasági elnök választására, ha a képviselőcsoportok a jelöléssel kapcsolatos előkészületeket megtették.

Ismert: a Fidesz frakcióvezetője pénteken tájékoztatja az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról.

Menetrend

Altorjai Anita tájékoztatása szerint jövő héten kétnapos ülést tart az Országgyűlés. Április 16-án, hétfőn napirend előtt a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést a képviselők. Emellett zárószavazásokra is sor kerül, többek között döntenek az új országgyűlési törvényjavaslatról és az ehhez kapcsolódó házszabály-módosításról, valamint a nemzetiségek napjáról szóló javaslatról és 2012 világörökség éveként történő megünnepléséről is. Emellett hétfőn a fogyasztóvédelmi törvény módosításának általános vitáját is megkezdik.

A keddi ülésnapon tartják meg az LMP frakciója által kezdeményezett politikai vitanapot A feltáratlan állambiztonsági múlt és az elmúlt 20 év morális adósságai címmel, ötórás időkeretben. Ezután még egy napirendi pontot tárgyal meg az Országgyűlés, a járások kialakításáról szóló javaslatot.

A házbizottsági ülésen a kormány képviselője bejelentette, hogy még ezen a héten várhatóan három törvényjavaslatot nyújtanak be, a szakképzéssel, a levéltári törvény módosításával és a roma integrációval kapcsolatban.

Baráth Zsolt is szóba került

Az ülésen az LMP kezdeményezésére szó volt Baráth Zsolt jobbikos képviselő múlt kedden elmondott napirend utáni felszólalásról is, amelyben a politikus a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb hívószavát, a tiszaeszlári vérvádat idézte fel, és azt mondta, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró „külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni.

A házbizottságon Lezsák Sándor arról tájékoztatta a frakciókat, hogy levélben válaszolt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének házelnökhöz intézett levélére, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi jogi bizottság az üggyel kapcsolatban állásfoglalást tett közzé. Lezsák Sándor utalt arra is, hogy ügyészi vizsgálat indult az ügyben, valamint a kormány álláspontja is elhangzott, Orbán Viktor miniszterelnök tolmácsolásában.

A házbizottság ülésén a Jobbik részéről Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke és Farkas Gergely frakcióigazgató vett részt. Farkas Gergely az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a Jobbik frakcióelnöksége értékelte a helyzetet és levonta a konzekvenciákat. A párt a jövőben „jobban odafigyel arra, hogy mi hangzik el és mikor hangzik el” – fogalmazott Farkas Gergely.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt