Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 01. 07:26, péntek | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Megyénk körül megyünk körül

Megyénk körül megyünk körül

Lezárult a megyei önkormányzat identitás erősítő pályázata.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP-5.3.2-17-KO1-2018-00001) 167,16 millió Ft európai uniós forrás segítségével a megye területén olyan közösségépítő és fejlesztő programokat valósított meg, melyek hozzájárultak a megyei identitás erősítéséhez, a ma észlelhető társadalmi, gazdasági és identitásbeli törésvonalak csökkentéséhez.

Megközelíti a kilencezret azok száma, aki személyesen vettek részt az eseményekben. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat sikeres uniós pályázatának köszönhetően azon munkálkodott, hogy az egykori Komárom és Esztergom vármegyék távoli pontjain elhelyezkedő településeknek és az ott élő közösségeknek lehetőséget adjon az ismerkedésre, az új kapcsolatok építésére vagy a régi ismeretségek megszilárdítására.

A célkitűzés megvalósításában a konzorciumi együttműködő partner a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. volt. A megye településein sor került páros találkozókra, különböző témákat zászlóra tűző tematikus napokra és nagyszabású megyenapokra, Megyejáró Hódító Túrákra, valamint számos kisebb közösségfejlesztő találkozóra.

A könyvtárosoknak, a horgászoknak, sport-, zene és borkedvelőkhöz is szólt egy-egy program, és a megyében élő nemzetiségekről sem feledkeztek meg – a szlovák, német és roma közösség számára is lehetőség volt az ismerkedésre. Számokkal összegezve: a programban 40 páros települési találkozó, 13 tematikus nap, 6 megyenap, 9 Megyejáró hódító túra, és több kisebb esemény is megvalósult, valamint megyezászlót kapott a megye 76 települése.

Súr: Lombkorona sétány

Mindezek mellett létrejött egy híreket, programokat, videófilmeket közzé tevő megyei identitás honlap, ami a mimegyenk.hu címen érhető el. Itt megtalálhatók a Komárom-Esztergom Megyei magazinműsorok adásai is, amik elsőként a megye nagy elérésű televízióiban jutottak a közönség elé.

E műsorok azért készültek, hogy a személyes látogatókon kívül minél többen „részesei lehessenek” rendezvényeknek, bemutatva a megye aktív közösségeit, értékeit. A Megyei Értéktárban szereplő megyei értékekről, valamint kilátókról és táji értéket képviselő panorámákról 166 művészi fotó készült. Ezek láthatók a 2021-es megyei értéktár naptárban, és a kemertektar.hu oldalon is.

Megyei érték: Kétlyukú híd, Vértesszőlős, Fotó: vertesszolos.hu

Okos telefonos alkalmazásként Megyei Értéktári Applikáció is készült, hogy segítségével a fiatalabbak is megismerjék megyei értékeinket modern és színvonalas felületeken át. Két alkalommal Megyejáró című újság jelent meg, a második szám az elmúlt napokban jutott el a megye lakóihoz. Az eseményekről szóló filmes tudósításokra, továbbá a megyei értékekről készített kisfilmekre közel 300 ezren kattintottak rá a megyei önkormányzat Facebook oldalán. Az ugyanitt közzétett szöveges, fényképes beszámolók olvasottsága, nézettsége is megnyerő, meghaladja a 150 ezret! A programokat időről időre ajánlotta a megyei elérésű Forrás rádió, ahol helyszíni tudósítások is készültek, ugyancsak több tízezer emberhez jutva el.

Összességében a program médiaelérése jelentős, a megye lakóinak nagy része több csatornán értesülhetett az eseményekről. A fejlesztés végrehajtása során egy E-learning program is megvalósult, melynek keretében négy ismeretterjesztő kisfilm is készült, melyek témája az esztergomi bazilika építése, a komáromi fegyverletétel, a megye bányász hagyományai és a táji környezete.

Gerecse, Péliföldszentkeresztnél

A kisfilmeket jól kiegészítette a Megyei Tudástár, amely online kvíz formájában a 6-14 éves korosztályt célozta meg. A fejlesztéspolitika újra és újra a kistelepülések felé fordul, ezért tűzte ki célul a megye az okos települések, Smart Village téma feldolgozását, az arról szóló társadalmi gondolkodást, közösségi tervezést a 15-18 éves generációt megszólító workshop sorozat keretében, három helyszínen. A megyei önkormányzat kiemelt közfeladata a területfejlesztés, ezért rendkívül fontos számára, hogy naprakész információkkal rendelkezzen a települések, civil szervezetek, vállalkozások fejlesztési elképzeléseiről.

Ezért, a 2014-2020-as költségvetési időszak tapasztalatai alapján az elképzelések becsatornázására online felület készült, ami egy partnerségi, véleményező online felületet is tartalmaz.

Borítókép: Becket Szent Tamás ünnep (megyei érték)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT