Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Memóriavesztést okozhat a rossz alvás

Memóriavesztést okozhat a rossz alvás

A megfelelő alvás fontosságát sose lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a rossz alvás számos krónikus betegséggel függ össze, köztük az elhízással vagy a depresszióval. Egy új tanulmány kapcsolatot talált a rossz alvás és a memóriaproblémák között is - számol be a Fox News.

Az alvásmegvonás agyi degenerációhoz és memóriavesztéshez vezethet különösen idősebbeknél - állapították meg a Berkeley-i Kalifornia Egyetem kutatói vizsgálatukban. Ráadásul a korral járó agyi változások megváltoztatják az alvás minőségét, ami így hatással van a memóriára is.

'Fiatal korban általában még mélyen alszunk, ami segít az új információk feldolgozásában és megtartásában, ezért memóriánk is jobban működik' - magyarázta Matthew Walker kutatásvezető. 'Ahogy azonban öregszünk, úgy romlik az alvás minősége, s megakadályozza az emlékek hosszú távú megtartását' - tette hozzá.

A szakemberek vizsgálatukba 18 fiatal és 18 idősebb résztvevőt vontak be, akiknek szemügyre vették alvásuk minőségét és mentális egészségüket, memóriájukat. Megállapították, hogy az idősebbeknél kevesebb a mély alvásért felelős agyhullám. Ezt követően 120 szópárt kellett megtanulniuk, majd 10 perccel egy nyolc órás alvást követően ellenőrizték, hogy mennyit tudtak belőle megtanulni.

Azt találták, hogy az idősek alvásminősége 75 százalékkal rosszabb volt, mint a fiataloké, s ez a memóriában is megmutatkozott. A szópárok megtanulása tekintetében ők ugyanis 55 százalékkal teljesítettek rosszabbul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.