Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Május 19. 09:18, szerda | Bulvár
Forrás: Telex , Safari Park Szada Facebook

Nem maradhatnak Szadán az autós szafari park állatai

Nem maradhatnak Szadán az autós szafari park állatai

Költöznie kell a tavaly májusban megnyitott első és egyetlen magyar autós szafari parknak a Pest megyei Szadáról.

A nagy területű parkban eddig a Magyar Nemzeti Cirkusz állatait voltak elhelyezve, szabadon, elzárás nélkül. A látogatók autóikkal közlekedhettek az elefántok, zsiráfok és más álatok között, testközelből csodálhatták meg az eddig csak állatkertben, rács mögött tartott jószágokat.

A kuriózumnak számító szafari parknak mégis mennie kell, mert a közeli lakók egységesen léptek fel az ellen, hogy idén kinyithassanak. A helyieket nem az állatok zavarták, hanem a rengeteg ember, a megnövekedett forgalom és a rendezvényekkel járó hangosítás. A létesítmény ugyanis nem csupán szafariparkként, hanem már kisebb vidámparkként is üzemelt, ez viszont nem tetszett a az ott élőknek és a helyi önkormányzathoz fordultak a problémájukkal.

A lakossági panaszt figyelembe véve a képviselőtestület úgy döntött, hogy nem támogatják tovább a park működését. A szafari park a Facebook oldalán osztotta meg a hírt és kért segítséget a közel száz állat sorsának megnyugtató elrendezéséhez.

„Veszélyben Magyarország egyetlen szafariparkja! Befogadó települések jelentkezését várják.
Sajnálattal közöljük, hogy a Szada Safari Park 2021-ben nem nyithatja ki kapuit. Szada nagyközség polgármestere és képviselő-testülete ugyanis elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet, így a továbbiakban ellehetetlenül a szafaripark üzemeltetése, és ezáltal közel 100 állat sorsa vált bizonytalanná. Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója 2020. májusában a Richter Flórián Cirkusszal összefogva hatalmas sikerrel nyitotta meg Magyarország első autós szafariparkját, ami a vírushelyzet alatt egyrészt mentőövként szolgált számukra, másrészt biztonságos és egyedülálló kikapcsolódási lehetőséget nyújtott az embereknek. Mindemellett a jó tartási körülményeknek köszönhetően több kisállat is született a park üzemelése során.
A tervekkel és a korábbi egyeztetésekkel összhangban 2021-re a Szadai Safari bővítése volt a cél, hogy az állatok még nagyobb területen élhessenek, illetve a szadai önkormányzat kérésének eleget téve távolabb került a park a lakóövezettől. A tél folyamán energiát és pénzt nem spórolva mindent kialakítottak Szadán, hogy az állatkerti minősítést megszerezzék. Ez a terv a Szadai Önkormányzat döntése nyomán most meghiúsult. De a Richter család nem adja fel az álmát. Az állatvédelmi szempontoknak megfelelően és a világtrenddel összhangban továbbra is az a céljuk, hogy a cirkuszi vadállatok számára biztosítsanak egy szafariparkot, ahol állatkerti körülmények között tudják folytatni életüket, ami egyfajta menhelyként is funkcionálna.
A park egyszerre biztosítaná a fenntartást és a kiváló életkörülményeket, miközben az cirkuszi állatok az emberek közelében maradhatnának, abban a közegben, amit megszoktak. Jelenleg új helyet keresnek Magyarország első és egyetlen szafariparkjának! Olyan települések jelentkezését várják, melyek szívesen adnának otthont a parknak, és a benne élő közel 100 állatnak. A kiemelt turisztikai élménynek számító szabadtéri komplexum megvalósításhoz a lakóövezettől távol minimum 15 hektár terület szükséges, elsősorban Budapest vonzáskörzetében.
A Safari Park-ot üzemeltetők sajnálattal vették tudomásul, hogy idén nem folytathatják az óriási népszerűségnek örvendő Szadai Safari Park üzemeltetését, melyet a vadállatok komfortos életterének szerettek volna berendezni. Remélik, hogy hamarosan megtalálják az új helyszínt, és ismét megnyithatja kapuit a korábban óriási sikerrel működő, egyedülálló turisztikai látványosságnak számító park. Kérjük, a szafariparkkal kapcsolatos megkeresését és helyszínjavaslatait az info@safaripark.hu e-mail címre küldje el.”-
Írta a szafari park.

Fotók: Bruzák Noémi/MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.