Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2014. Augusztus 05. 06:00, kedd | Belföld

Mennyi túlórára kötelezhet a munkáltató? – jogos kérdés

Mennyi túlórára kötelezhet a munkáltató? – jogos kérdés

Mennyi túlórára kötelezhet a munkáltató illetve egymás után hány hétvégére? Ezekre várja a választ az onlinejogsebesz.hu kérdezője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Segítséget szeretnék kapni! Kérdésem arra vonatkozik, hogy havonta túlórára a munkáltatóm mennyire kötelezhet? Illetve egymás után hány hétvégére? 16. szombatom töltöm egymás után a munkahelyemen, ami szellemileg és fizikailag is nagyon fárasztó! Munkáltatóm minden csütörtökön jelzi a túlórát hozzátéve, hogy a megjelenés kötelező! Ha nemet mondanék, akkor műszakvezetőivel fenyegetnek (kettő után elbocsájtanak) így kénytelen vagyok megjelenni! Válaszát köszönöm

2014. 06. 22.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Nyolc órai munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra túlóra (hivatalos nevén: rendkívüli munkaidő) rendelhető el.
A munkavállaló napi munkaideje túlóra elrendelése esetén is legfeljebb tizenkét óra, heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra lehet.
A hétköznapi túlórára a munkavállalónak ötven százalék bérpótlék vagy - munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján - szabadidő jár.
A szabadidő nem lehet kevesebb az elrendelt túlóra tartamánál, és erre az időre az alapbér arányos része jár.
A heti pihenőnapra (azaz szombatra) elrendelt túlórára száz százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot biztosít.

A szabadidőt vagy a pót pihenőnapot legkésőbb az elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést követő hónapban kell kiadni.
A felek megállapodása alapján a szabadidőt legkésőbb a tárgyévet követő év december harmincegyedik napjáig kell kiadni.
A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a munkáltatója még nem lépte túl az éves túlóra keretet, azzal viszont szabályt sértett, hogy nem adta ki időben a pót pihenőnapokat. Hogy bérpótlékot fizetnek-e Önnek, arról nem tett említést. Fontos azonban, hogy bérpótlék esetén is jár a pót pihenő nap, csak ilyenkor a pótlék kevesebb.
Ha szeretne pót pihenő napot kivenni, és emiatt elbocsájtják, akkor munkaügyi bírósághoz kell fordulni, mert emiatt jogszerűen felmondani nem lehet. Ilyenkor kérheti a munkaviszony helyreállítását vagy kártérítést.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.