Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Március 28. 13:29, kedd | Helyi
Forrás: ITE

Mennyi vízre van valóban szükségünk naponta?

Mennyi vízre van valóban szükségünk naponta?

A hétköznapok rohanásában bizony sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy teljesen megfeledkezzünk a folyadékbevitelről – legalábbis az egészségünkre jótékony hatással bíró folyadék beviteléről.

A kávé, és a cukorral, mesterséges aromákkal dúsított üdítők persze könnyen lecsúsznak, de ezek nem gondoskodnak szervezetünk megfelelő hidratálásáról.
De mennyi vizet kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a fiziológiai folyamatok hiba nélkül működjenek, egészségünk megmaradjon, bőrünk pedig tovább legyen fiatal és üde? Elég-e a napi 2 liter, mint ahogy azt számos helyen olvashatjuk? Még ha elég is: miből javasolják azt a napi 2 litert?

Kávéfüggő társaink kedvéért az első, amit le kell szögeznünk: a kávét jobb, ha nem számoljuk bele a napi folyadékbevitel mennyiségébe. Azon túl, hogy számos jótékony élettani hatással bír ez a kiváló élénkítő ital, sajnos vízhajtó tulajdonságáról is ismert – nem beszélve arról, hogy a kávénak való túlzott hódolás igencsak lecsökkenti a szervezet ásványi anyag tartalékait. Természetesen, bátran fogyasszuk a feketét, napi 1-2 csésze kifejezetten ajánlott például az alacsony vérnyomással küzdőknek. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a jobb vendéglátóhelyeken mindig jár a kávé mellé egy pohár víz – és ez nem véletlen.

Mennyi az annyi?
A cukormentes folyadék alatt ne az ízesített ásványvizeket értsük, és ne egyéb olyan üdítőitalokat, amelyeket más édesítőszerrel tettek ihatóvá. Az ajánlott folyadékok kimerítik a tiszta csap-, kút-, vagy ásványvíz, illetve a gyógyteák fogalmát – ebből sem mindegy, mikor és mennyit fogyasztunk. Bizonyos egészségügyi problémák esetén, például daganatos megbetegedéseknél érdemes megfontolni speciális, deutérium-mentes vizek fogyasztását.

A tiszta víz fogyasztásának egészséges mennyiségét elsősorban a testsúly, az életkor és a fizikai aktivitás határozza meg – a tűző napon dolgozó kőművesnek dupla, tripla annyi vízre lehet szüksége, mint egy irodai asszisztensnek.

Lássuk a számokat:
Diéta és rendszeres edzés tartása mellett számoljunk a következőképpen: minden 10 testsúlykilogramm x 0,4 l víz; azaz egy 70 kilós diétázó és emellett rendszeres testmozgást végző nő esetében ez így alakul: 70x0,4=2,8 liter/nap, és ez kellene, hogy legyen a minimum.

Ezt összeállíthatjuk úgy is, hogy 2 liter tiszta vizet iszunk, és a maradékot zöldteával, kamillateával, csalánteával, friss citrommal készült cukormentes (és édesítőszermentes) limonádéval pótoljuk. Ezeket a teákat egyébként is érdemes beiktatni a napi fogyasztásba: a zöldtea és a friss citrom élénkít és pörgeti az agyagcserét, ismert antioxidáns hatásáról, a kamilla gyulladáscsökkentő és hatékony baktériumölő, a csalántea rendszeres kortyolgatása pedig jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körmökre is – nem beszélve a narancsbőr elleni harcban nyújtott kiváló teljesítményéről.

Ha nem vagyunk még olyan „gyakorlott” vízivók, nincs más hátra, mint előre – fokozatosan növeljük a napi bevitt vízmennyiséget, és pár hét elteltével már érezni fogjuk: víz nélkül tényleg nincs élet!

Címkék: fogyasztás, folyadék, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.