Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Április 28. 12:47, kedd | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Mennyire hasznos számunkra a szomszéd ország?

Mennyire hasznos számunkra a szomszéd ország?

Ezt mérte fel Esztergomban is a Mentális térképezési algoritmusok fejlesztése elnevezésű projekt keretében a Budapesti Corvinus Egyetem, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség és az InterRegio Fórum Egyesület.

Az Európai Unió évente többmillió eurót költ a határmenti együttműködések támogatására. Ezeknek a támogatásoknak a hatásait olyan indikátorokkal mérik, amelyek a határon átnyúló hatás eredményeit csak közvetetten, jelentős torzításokkal tükrözik. Az eMMAP projekt célkitűzése egy olyan mérőeszköz létrehozása, amely közvetlen módon tudja értékelni a határon átnyúló programok sikerességét, hatékonyságát. A projekt szlovák-magyar határmenti együttműködésben valósul meg.

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség és az InterRegio Fórum Egyesület 2014 decemberében indította el a „Mentális térképezési algoritmusok fejlesztése” (röviden eMMAP) projektet, amelyet a Magyarország-Szlovákia Határmenti Együttműködési Program keretében valósítanak meg. A projekt célja kifejleszteni egy olyan mérőrendszert, amivel pontosabban mérhető a határmenti régiókban a határon átnyúló integrációs hatás. A mérési módszertan központi eleme a mentális térképezés, tehát a környezetünkben lévő tér szubjektív leképezéseinek vizsgálata.

A projekt első lépéseként elkészült a határon átnyúló hatás mérésére szolgáló módszertan, ami alapján megkezdődhetett a pilotkutatás és a szoftver eszköz fejlesztése. A módszertan alapjai a következőek:

• Mentális térképezés - hogyan látják a határ mentén élők a határ túl oldalát, az ottani településeket, szolgáltatásokat és (gazdasági) lehetőségeket
• Nyelvi készségek mérése - milyen mértékben beszélik a határ mentén élők a szomszédos ország nyelvét, mennyire funkcionálisak a nyelvi készségeik
• Pozíció generátor - milyen mértékben terjednek ki a társadalmi kapcsolathálóik a határ túloldalára

A szoftver fejlesztése és a pilotkutatás párhuzamosan indultak el, így a fejlesztés során folyamatosan figyelembe lehetett venni a kutatási gyakorlatban szerzett tapasztalatokat, és ezekkel finomítani lehetett a készülő terméket. Az eMMAP online mentális térképező eszköz első kiadása azonnal éles használatba került, a vállalkozások mentális térképeinek felmérése már online lekérdezéssel történt.
A kutatás első fázisában a kérdezőbiztosok „hagyományos” módon, nyomtatott kérdőívvel keresték meg a megkérdezetteket Esztergomban, Mosonmagyaróváron, Párkányban és Somorján. Az így megkérdezett reprezentatív minta nagysága 500 fő volt, ami biztosítja az adatok kellő megbízhatóságát. A kutatás második szakasza a határmenti régiókban működő vállalkozásokra fókuszál, és azt vizsgálja, hogy ők hogyan látják a határ túloldalát és az ott kínálkozó üzleti lehetőségeket. A cégek megkeresése már az időközben elkészült online kérdőívvel történt.

A kutatás eredményei igazolják a módszertan helyességét. Az összegyűjtött adatok elemzése azt mutatja, erősebb azoknak a határmenti térségeknek az integrációja, ahol több együttműködési projekt zajlott le: jobban ismerik a határmenti térséget, a nyelvi készségek magasabb szintűek és intenzívebb a határ túlsó oldalával való kapcsolat.

Erre példa, hogy míg az esztergomiak és a párkányiak szomszédos országbeli látogatásai összpontosulnak a határ közvetlen túloldalára, a mosonmagyaróváriak és a somorjaiak nem egymást látogatják, hanem a könnyebben megközelíthető Pozsonyt illetve Győrt vagy más, távolabbi városokat. (lsd. 1. és 2. ábra). Ezt az eredményt támasztják alá a nyelvi készségek és a társadalmi kapcsolathálók kiterjedtsége is.



1. ábra A mosonmagyaróvári és az esztergomi válaszadók által gyakran látogatott szlovákiai települések



2. ábra A somorjai és a párkányi válaszadók által gyakran látogatott magyarországi települések

A szoftver legnagyobb előnye, hogy újszerű elemzéseket tesz lehetővé a mentális térképezésben. Hagyományosan a mentális térképekre vonatkozó adatokat papírlapra készített szabadkézi rajzokból kellett a kutatóknak összegyűjtenie. Ezek összegzése és elemzése nehézkes és lassú volt. Az eMMAP szoftver online térképek és a mögöttük lévő földrajzi adatok segítségével ezt a munkát nagy mértékben támogatja, sőt, pontosabb elemzéseket tesz lehetővé. Emellett egyszerűsíti a kérdezőbiztosok által készített adatfelvételeket, hiszen online felülete mobil eszközökön is kitölthető.

A módszertan és a szoftver a projekt során nem csak a pilotkutatásban hasznosul. Több mint ötven magyarországi és szlovákiai diák részvételével elindult egy mentális térképező e-learning tanfolyam. A hallgatók a kurzus során megismerik a mentális térképezés elméleti hátterét és módszertanát, a módszer felhasználási területeit a pszichológiától kezdve a geográfián és a szociológián át a piackutatásig. A résztvevők természetesen a képzés során elsajátítják az online szoftver használatát is. A tanfolyam 2015. júniusig tart.

A projekt eredményeinek bemutatására 2015. április 24-én „Mentális térképezés – magyar, szlovák és közép-európai kitekintésben” címmel konferenciát szervezett a projekt, ahol a mentális térképezés eltérő alkalmazásai mellett a határmenti térségek integrációjáról is szó esett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.