Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2022. Június 24. 11:15, péntek | PR
Forrás: (x)

Mennyit aludjon gyermekünk – egészséges mennyiség és minőség

Mennyit aludjon gyermekünk – egészséges mennyiség és minőség

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindenki számára fontos egészségügyi okokból. Azonban a gyerekek esetében ez kiemelten fontos ez fejlődésük szempontjából.

Emiatt nem árt tudnod, hogy mik befolyásolják az egészséges alvás minőségét és mennyiségét.

Megfelelő alvás mennyiség

Elsődlegesen, fontos tudni a megfelelő alvás mennyiségét gyerekek esetében. Általánosságban elmondható, hogy 3-5 éves korban 10-14 óra alvás, míg 6-13 éves korban 9-11 óra alvás az ideális. Ezt természetesen befolyásolja a napi aktivitás, tehát természetesen minimális eltérések esetén nem kell aggódni. Azonban nagyjából ennyi alvásra szükségük van a szervezetük fejlődéséhez és idegrendszerük megfelelő teljesítőképességéhez.

Megfelelő bútorok kiválasztása

A fentiek mellett természetesen a kényelmes alvásról is kell gondoskodnunk. Ehhez érdemes lehet a gyerekeknek készült ágyakból egy jó minőségű darabot beszereznünk. Itt megtalálhatjuk a hagyományos egyszemélyes, az emeletes, a kihúzható, valamint a többfunkciós ágyakat.

Megfelelő alváskörülmények

A fentiek ismerete csak annyihoz segít hozzá, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű alvásban részesüljön. Azonban az alvás minősége szintén nagyon fontos, melyhez az alábbi körülmények elengedhetetlenek.

Elsődlegesen, gyermekek számráa még a felnőtteknél is fontosabb, hogy televízió, okostelefon és egyebek nélkül aludjanak. Ezt érdemes már lefekvés előtt egy-két órával kikapcsolniuk, hiszen tudjuk, hogy ezek használata felborítja az alvásunk ritmusát. Emellett fontos a megfelelő párnák kiválasztása, melyhez plédeket is vehetünk.

Fontos továbbá a következetesség, azaz hogy nagyjából azonos időben feküdjenek le és ébredjenek fel. Ez nagyban javítja az alvás minőséget, azaz hozzásegít a pihentető alváshoz.

Mindezek mellett pedig a megfelelő étkezések is fontosak, azaz a vacsora és a reggeli fontossága. Mivel ezek az alvás előtt vagy után történnek, fontos odafigyelni a mennyiségre és a minőségre. Mindez nem csak a reggelinél, hanem bizony a vacsoránál is fontos.

A fentiek betartása ugyan problémás lehet bizonyos életkorokban, azonban gyermeked egészsége érdekében kiemelten fontos. Érdemes tehát egy megfelelő alvási rutint kialakítanod számára, hogy szervezete, idegrendszere egészségesen fejlődhessen.

A fotó forrása: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Címkék: alvás, egészség, gyerek

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 16:58, péntek | PR

K&H: kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

21 százalékos éves árváltozást mutat a gyerekinflációs kosár

2023. Január 31. 15:55, kedd | PR

Új év, új kezdet, új munkahely? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak a munkahely váltás előtt!

Sokan kötik valamilyen dátumhoz, születésnaphoz vagy egy új esztendő kezdetéhez az életüket tudatosan érintő változásokat.

2023. Január 30. 12:43, hétfő | PR

Felújították és átadták a Jánosik Kft. irodaházát

Ünnepélyes keretek között, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Jánosik Kft. 350 millió forintból felújított és korszerűsített irodaházát

2023. Január 26. 18:37, csütörtök | PR

Díjat nyert a VALMAR #challenge

Tavaly ősszel látott napvilágot a #stabiloszinesszavak kihívás a TikTokon, amellyel kéz a kézben megszületett a VALMAR egyik legújabb dala.